X

Detectats diversos casos autòctons de dengue a Eivissa en turistes alemanys

El Ministeri de Sanitat avisa del risc moderat que apareguin casos de dengue entre els mesos de maig i novembre

01/03/2023

Detectats diversos casos autòctons de dengue a Eivissa en turistes alemanys

Un dels vectors potencials del dengue és el mosquit tigre. / ARXIU - EUROPA PRESS

15

Alemanya ha comunicat a les autoritats sanitàries d’Espanya un cas confirmat de dengue, un altre de probable i quatre més compatibles per símptomes en dues famílies alemanyes que van estar a Eivissa a l’agost i octubre de l’any passat.

El Centre de Coordinació de Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES) considera que, ara com ara, el risc que apareguin nous casos autòctons de dengue a Espanya és baix, però serà moderat a partir d’abril, quan comenci el període d’activitat d’un dels mosquits vectors de la malaltia present al país.

Així ho ha traslladat el CCAES en un informe d’avaluació ràpida del risc que ha elaborat, després que els responsables sanitaris d’Alemanya han informat sobre els casos el contagi dels quals podria haver-se produït en un municipi eivissenc que no identifiquen.

El cas confirmat, segons relata el document, és el d’una dona de 27 anys que va estar a l’agost a Eivissa amb la seva parella i filla de 14 mesos; els tres van iniciar-ne símptomes el 31 d’aquest mes, però només li van fer proves a d’ella, que van resultar positives.

Mentrestant, el cas probable és el d’una altra dona de 37 anys que va viatjar a l’octubre a la mateixa localitat que l’anterior, també amb la seva parella i el seu fill de 9 anys; la dona va començar els primers símptomes el dia 13, el seu fill el 12 i la seva parella el 15. Només ella va acudir als serveis sanitaris i, gràcies a la vigilància de casos importats, se’n va identificar un probable cas índex procedent de Mèxic, que va iniciar símptomes l’11 d’agost i va estar en la mateixa localitat que els dos casos descrits entre l’11 i el 31 d’aquest mes.

Un dels vectors (que transmet gèrmens patògens d’un individu a un altre) potencials del dengue és el mosquit tigre (Aedes albopictus), que és present en tota l’àrea mediterrània espanyola, incloent-hi l’arxipèlag balear, i en algunes zones de l’interior i nord del país; a Eivissa, es va detectar per primera vegada en 2014, i des de llavors, es considera establert en tota l’illa.

Després del coneixement de la detecció de casos autòctons, les autoritats de les Illes Balears han programat una inspecció entomològica prèvia al començament de temporada en la primera quinzena de març i han convocat una reunió del Comitè de Malalties Transmissibles en la qual s’ha inclòs els tècnics del Servei de Salut Ambiental, el Banc de Sang i Teixits i la Conselleria d’Agricultura.

Hi ha prevista una altra reunió prèvia al començament de la temporada d’activitat del vector amb el Consell d’Eivissa i els cinc ajuntaments de l’illa, per a la implementació de plans estrictes de vigilància i control vectorial.

Ara, el risc que n’apareguin nous casos autòctons a l’illa, en aquest moment de baixa activitat del vector, “es considera baix”. “No obstant això, aquest risc es considera moderat una vegada que comenci el període d’activitat del vector (maig-novembre)”. Però aquest risc, afegeix el CCAES, “pot reduir-se amb la realització d’actuacions de control vectorial dirigides a la disminució de la densitat d’aquests mosquits”.

El mateix pot dir-se de les zones d’Espanya on és present el mosquit tigre, de manera que el risc serà moderat en el seu període d’activitat entre maig i novembre, però en els mesos freds (desembre-abril), “el risc és baix, i en els llocs sense presència del mosquit Aedes femella, dengue, el risc és inexistent”.

“Espanya reuneix les condicions necessàries perquè es produeixi la circulació del virus i, per tant, l’aparició de casos autòctons de dengue”, insisteix el CCAES: presència d’un vector, un flux important de viatgers procedents de zones endèmiques o amb transmissió activa i “condicions climàtiques adequades per a mantenir el cicle biològic del virus una vegada introduït”.

I encara que el període més probable en el qual poden aparèixer casos autòctons és de maig a octubre-novembre per aquesta major activitat i densitat de vector, en alguns punts d’Espanya s’ha detectat activitat fins i tot al desembre.

El dengue és una malaltia principalment importada a Espanya i de declaració obligatòria des de 2015; segons les dades de la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica (RENAVE, pel seu acrònim en castellà), des de 2016 a 2021 l’evolució de notificacions ha estat variable, amb una mitjana de 204 casos anuals i un màxim en 2019.

Fins avui ha deixat vuit casos autòctons, els primers es van identificar en 2018, en concret, un brot de 5 positius relacionats a Múrcia, i un altre cas aïllat resident a Catalunya, no vinculat amb el brot anterior. En 2019, es va detectar un altre cas autòcton a Catalunya, a més d’un cas a Madrid, aquest últim probablement a causa de transmissió sexual.

01/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT