El motiu és que aposten per projectes educatius alternatius
L’escola pública des Secar de la Real existeix dels anys trenta del segle passat. Durant dècades, els habitants d’aquest nucli de Palma hi havien mostrat poc interès. Aquesta situació, però, ara ha canviat. Moltes famílies hi han sol·licitat plaça per als seus fills. Aquest centre ha experimentat un creixement del 40% en les matriculacions des que va canviar el projecte educatiu, ara fa cinc anys.
La situació es repeteix a l’escola pública de Sa Casa Blanca, on, per cert, dimarts acaba el termini de sol·licitud de plaça. I confirmen el fenomen. Les famílies fa més d’un any que esperen que obri el menjador nou que s’ha construït en un edifici annex. Diuen que els afecta la conciliació, però, en general, es valora que l’experiència per als infants és positiva.
Davant el dilema de fins on s’ha de créixer, en aquest centre ho tenen clar: reivindiquen una escola petita, amb un acompanyament més respectuós cap a l’infant. En tots dos centres, asseguren que la clau per a una educació de qualitat és reduir les ràtios.
Menorca
L’interès per les escoles més petites no es detecta només a Palma. Excés de demanda és el que pateix, també, l’Escola Rural Tramuntana de Maó; tant, que enguany només ha pogut oferir algunes places d’educació infantil.
L’escola, situada a la carretera de Favàritx, molt a prop des Grau, es troba enmig d’un entorn natural privilegiat. És una característica cada vegada més valorada per pares i mares. Aquest fet ha derivat en un interès que, d’ençà d’uns anys, creix de manera considerable.
Va ser creada l’any 1950 dins el parc natural de s’Albufera des Grau. En un inici, constava d’una sola unitat, amb un mestre que atenia tots els alumnes, fins al curs 1992-93, quan es va catalogar com a centre d’Educació Infantil i Primària. És escola unitària, on s’agrupen els alumnes de diferents edats al mateix espai. L’educació mediambiental és un dels seus trets característics.
Sortosament, nou de cada deu casos són desaparicions voluntàries i es resolen en uns dies