X

Deu entitats de Mallorca demanen la paralització del Pla de Ports de Balears

Consideren que incentivarà el creixement desmesurat i de turistificació dels ports i del litoral de Balears 

02/10/2021

Deu entitats de Mallorca demanen la paralització del Pla de Ports de Balears

Una desena d'entitats demanen la paralització del nou Pla de Ports de Balears

Una desena d’entitats han reclamat aquest dissabte, al Club Nàutic de Cala Gamba, paralitzar cautelarment el nou Pla de Ports de Balears. Segons ha valorat el GOB aquest dissabte, aquest pla “suposarà un increment notable de la massificació d’embarcacions a la mar, afavorirà l’arribada de grans iots de fora i enviarà als propietaris d’embarcacions petites a terra, a les marines seques”. A més, l’entitat ecologista considera que el nou pla afavorirà la construcció de múltiples rampes i incentivarà el lloguer i la multipropietat incentivant el lloguer i la multipropietat. D’altra banda, les obres previstes en el Pla de Ports afecten 12 espais protegits per la Xarxa Natura 2000 “sense cap estudi ambiental”.

Davant aquesta situació, el GOB i altres associacions com ara Salvem Portocolom, activistes de Sóller, Mallorca BlueTerraferida, Cercle Mallorquí de Negocis, Iniciatives del Mediterrani, la Federació d’Associacions de Veïns de Palma i l’Associació Veïnal Coll d’en Rabassa han criticat la “saturació de vehicles nàutics i la gentrificació de la mar”.

A més, han lamentat, “la pèrdua de valor ecològic de la costa i el litoral, i també patrimonial vinculat a les embarcacions i usos tradicionals, i la intensificació de l’ús dels espais portuaris amb obres d’un impacte inassumible”. Tot això, han censurat les diverses associacions concentrades aquest dissabte al Club Nàutic de Cala Gamba, “promogut pel Pla General de Ports Balears (2018-2033)”.

Per això, han demanat que es realitzin estudis de capacitat de càrrega ecològica i social en el litoral de les Illes; un cens, o bé un estudi, per conèixer quantes embarcacions freqüenten el litoral Balear i quantes romanen en terra en sec.

Les associacions han reivindicat que es planifiquin els ports (competència del Govern) amb criteris de decreixement i desmercantilització dels amarraments, per a potenciar el seu ús local. Igualment reclamen que es llevin impostos i enregistraments només a aquelles embarcacions de petita eslora i sota impacte ambiental, i que la planificació atengui criteris socials ecològics i no de “capacitat de càrrega espacial”.

Finalment, s’ha reivindicat que es compleixi l’obligació de preservar els hàbitats i ecosistemes marins; es retirin sense més demora els centenars de punts de fondeig il·legal; s’impulsi de manera urgent la tramitació dels Plans de Gestió dels espais protegits per la Xarxa Natura 2000 i se solucioni el problema de gestió d’aigües grises i negres a les instal·lacions portuàries.

En definitiva, han sol·licitat que se paralitzin cautelarment les previsions del Pla de Ports que són, segons les associacions, de “creixement desmesurat i de turistificació dels ports i del litoral de Balears”.


El GOB denuncia que el nou pla de Ports de les Balears facilitaria l’arribada de grans creuers
Aprovat inicialment el Pla General dels Ports de gestió autonòmica

02/10/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris