X

Dia Mundial de l’Aigua: Greenpeace denuncia la contaminació dels aqüífers de les Illes

Les zones més afectades són les de Muro, Sa Pobla, Ariany i, en manco mesura, Costitx, Sineu i Lloret

22/03/2023

Dia Mundial de l’Aigua: Greenpeace denuncia la contaminació dels aqüífers de les Illes

Redacció

Avui, Dia Mundial de l’Aigua, Greenpeace fa la seva aportació a la diagnosi de la quantitat i qualitat de l’aigua a les Illes, un problema de dèficit d’aquests paràmetres agreujat any rere any. Un estudi de l’ONG indica que gairebé la meitat de les aigües subterrànies de l’arxipèlag té un nivell massa elevat d’elements químics, sobretot de nitrats i les zones més afectades són les de Muro, Sa Pobla, Ariany i, en manco mesura, Costitx, Sineu i Lloret on la Conselleria de Salut ha demanat les autoritats informar la població que l’aigua que surt pels grifons “no és potable”, explica Antoni Salas, president de la FELIB, Federació d’Entitats Locals de les Balears, que assegura que cap d’aquests municipis compleix amb el límit de 50 mil·ligrams de nitrats per litre d’aigua que estableixen les directrius europees. La solució passa, exposa Salas, per fer arribar aigua dessalada a aquestes xarxes “per poder diluir amb els aqüífers propis i que l’aigua adquireixi una qualitat acceptable”.

Aquest component químic sol provenir dels fertilitzants de l’agricultura intensiva industrial. Però la qualitat no és l’únic problema. Les reserves hídriques de les Balears es trobaven a finals de febrer en el 53% de la seva capacitat, segons el Govern. L’informe de Greenpeace indica que el 33% de les aigües subterrànies tenen nivells negatius. El responsable de la campanya d’aigües de l’organització ecologista, Julio Barea, assegura que un dels principals reptes és evitar les fuites de la xarxa: “Balears necessita fer una reflexió, sobretot, en la millora de les infraestructures de distribució de l’aigua que, en alguns indrets, pot arribar al 60% de pèrdua, proporció molt elevada”. També quant a l’extracció pel que fa a les que s’estan duent a terme de forma “no adequada” i que fan baixar “de manera important” el nivell de les reserves subterrànies i “posen en risc” no només “les activitats econòmiques sinó també l’abastiment humà”.

Barea diu que la tendència dels darrers anys és la privatització de molts dels serveis municipals d’aigua. Això resulta, diu, en una desatenció de les infraestructures. Antoni Salas recorda que el Govern ha posat a disposició dels Ajuntaments unes ajudes dels fons Next Generation per identificar i reparar les fuites d’aigua a la xarxa pública. Ara, molts consistoris es troben en procés de licitar les obres.

Informe ONU

Aprofitant l’avinentesa del Dia de l’Aigua, l’ONU -Aigua i Unesco ha fet públic un informe en què alerta del “risc imminent” d’una crisi mundial derivada del consum creixent i del canvi climàtic. Així mateix, s’hi recorda que 2.000 milions de persones no tenen accès a l’aigua potable i altres 3.699 milions no el tenen a serveis de sanejament “segurs”, informa l’agència France Press que anticipa la primera cimera “des de 1977” a la seu de l’organisme a Nova York.


1 de cada 4 litres d’aigua de les xarxes de distribució de les Illes es perd abans d’arribar a la seva destinació

22/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris