X

Diari de l’estat d’alarma. Jornada 44: Les mesures anti Covid-19 podrien encarir els vols

L'IATA adverteix que els preus dels bitllets pujaran un 50% si s’obliga a reduir l’aforament dels avions

27/04/2020

Diari de l’estat d’alarma. Jornada 44: Les mesures anti Covid-19 podrien encarir els vols

 


Tota la informació sobre el coronavirus

-DARRER BALANÇ. Les Illes Balears registren quatre morts més amb coronavirus en les darreres 24 hores, segons les dades facilitades pel Ministeri. El total de víctimes a l’arxipèlag és ja de 179 persones. Els contagiats per aquesta malaltia sumen 1.859, són 5 positius més que ahir. Des d’ahir, han rebut l’alta 13 pacients. El total de curats és de 1.136. En total, 166 pacients han ingressat a la Unitat de Cures Intensives dels diferents centres hospitalaris de les Illes. No hi ha cap ingrés a l’UCI nou en les darreres 24 hores.

-DESCONFINAMENT. La setena setmana de confinamen s’enceta a Menorca sense nous contagis i amb només 13 pacients actius. L’illa estaria, per tant, més a prop de complir amb els criteris per començar amb el desconfinament, que ja anuncia l’Estat per als territoris que millor evolucionen. Ho ha dit el gerent de l’Àrea de Salut de Menorca, Romà Julià, aquest dilluns.

-VOLS. Les companyies aèries adverteixen que si se’ls obliga a reduir la capacitat dels avions per respectar una distància de seguretat mínima per la COVID-19, els preus augmentaran. Fins un 50%, segons l’IATA. Alguns experts també avisen que les companyies de baix cost no podrien sobreviure perquè el seu model de negoci està basat en ocupacions molt altes de les aeronaus. Governs i autoritats d’aviació de tot el món estan analitzant quines mesures de seguretat sanitària s’hauran de prendre per poder reactivar el trànsit aeri.

-AEROPORTS. L’Associació de Línies Aèries considera que crear una zona estèril als aeroports és una de les opcions més factibles per al futur. La idea és fer-hi un control sanitari, en el qual es prengui la temperatura dels passatgers i els puguin fer una prova de la COVID-19. Segons l’Associació, això comportaria que els processos a l’aeroport fossin més lents, però ho acabaríem interioritzant, com ja va passar, per exemple, amb les mesures de seguretat que s’hi van instaurar després de l’11S. Les aerolínies volen deixar clar que no necessàriament s’hauria de reduir l’aforament dels avions. AENA de moment no es pronuncia ni a favor ni en contra de les zones estèrils als aeroports. Esperen que les autoritats decideixin quines passes i protocols s’han de seguir.

-NINS. Per segon dia, els infants tornen al carrer acompanyats per un adult. Amb un dia més aviat tapat i sent laborable, hi havia manco gent passejant que ahir.

-RENDA SOCIAL.3.846 famílies en situació de vulnerabilitat de les Illes han començat a cobrar aquests dies la Renda Social Garantida Extraordinària COVID-19.  Són noves ajudes motivades per la crisi sanitària, que ha causat que algunes famílies hagin quedat sense ingressos. La renda és de mitjana de 459 euros que arriba per exemple a 734 en el cas d’una família integrada per quatre membres. Inicialment, rebran l’ajut aquest mes d’abril i el de maig però la prestació es podria prorrogar, depenent de les circumstàncies sanitàries i els seus efectes sobre l’economia.

-DETENCIONS. La Guàrdia Civil i la Policia Local de Sant Josep de Sa Talaia varen detenir ahir diumenge un home per desobediència a agents de l’autoritat. També varen denunciar 18 persones per organitzar i participar en una festa privada amb DJ i càtering a una finca de Sant Josep en ple confinament, quelcom totalment prohibit durant l’estat d’alarma. Diverses patrulles dels dos cossos es varen desplaçar a la finca per aturar la festa, que s’anunciava en un cartell penjat a l’entrada.

-VIGILÀNCIA. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, estira de les orelles a “l’1% de la població” que – ha dit- no han fet les coses bé el primer diumenge de desconfinament infantil. “Seguirem atents i reforçarem la vigilància en aquells llocs on sigui pertinent”, ha afegit en la mateixa compareixença el seu col·lega Fernando Grande-Marlaska, ministre de l’Interior, en referència al mateix assumpte i amb vistes al desconfinament del conjunt de la població per sortir a passejar o fer esport a partir de dissabte.

-ERTOs. El BOIB publica avui la notificació favorable dels ERTOs per causa de força major de 1.390 empreses més de les Illes Balears. Aquests se sumen als 48.000 publicats el divendres, quan  ja s’han beneficiat d’aquest procés 80.000 treballadors. Més de 19.000 empreses l’han sol·licitat i ja se n’han resolt més de 9.000. La publicació d’avui és un llistat de 31 pàgines que inclou hotels, bars, restaurants, tallers, perruqueries, botigues xineses, immobiliàries, òptiques, agències de viatges, empreses de transport, empreses de lloguer de cotxes, clubs d’handbol, clubs de gimnàstica rítmica, centres culturals, forns, clíniques dentals… Entre les empreses afectades, hi ha, per exemple, Andreu Genestra, Can Joan de s’Aigo (2 expedients), Col·legi Oficial de Guies Turístics de les Balears, Comercial Bordoy, Congregació Pureza de María-Col·legi Madre Alberta, Deixalles Serveis Ambientals, Easy Ticket (venda online entrades, són a Eivissa), Eulen (neteja, donen feina a molts discapacitats), Ferrocarril de Sóller i Fundació Natura Park. Per aquestes empreses, Treball estableix que els ERTO’s s’han de limitar a la durada de l’estat d’alarma en els terminis fixats per l’Estat, i que els correspon a elles decidir si suspenen o redueixen les jornades dels treballadors.

-CULTURA. L’Associació de Músics d’Eivissa agrupa treballadors que tenen la seva principal font d’ingressos en les animacions musicals a hotels, fires i festes que se celebren a l’estiu. Davant la previsió d’un any sense ingressos i de la cancel·lació de tots els actes amb públic, demanen al Govern la creació d’un fons d’emergència per rescatar la cultura.

27/04/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris