X

Diari de l’estat d’alarma. Jornada 99: Benvinguda “nova normalitat”

Francina Armengol ha assegurat que el pla que ha impulsat el Govern per a aquesta fase compagina la seguretat sanitària i la recuperació econòmica i social

21/06/2020

Diari de l’estat d’alarma. Jornada 99: Benvinguda “nova normalitat”

EFE/Toni Albir

Les Balears i a la resta del país es troben a partir d’avui en la “nova normalitat” després de 98 dies d’estat d’alarma. S’acaben així les restriccions de mobilitat i reobren les fronteres i els turistes estrangers ja poden circular de forma lliure al territori Schengen. Els passatgers internacionals ja no han de justificar el seu desplaçament i tampoc ho han de fer els passatges nacionals.

Per aquesta primera jornada s’han programat un centenar de vols als aeroports espanyols. En el cas de les Balears, són 27 avions que duran visitants a Mallorca i Eivissa des de l’estranger. Aquests passatgers hauran de complir amb el nou protocol.

Pedro Sánchez ha fet balanç d’aquests mesos i assegura que el confinament ha permès salvar 450 mil vides a Espanya i més de 3 milions arreu del món. Tot i això, el president alerta que el virus continua actiu i s’han de mantenir les precaucions.

La fase de nova normalitat que s’estrena avui manté algunes normes preventives per evitar contagis. La limitació de la capacitat dels locals al 75 per cent i l’obligació de dur mascareta en són algunes.

S’estableix també de forma generalitzada la distància de metre i mig entre les persones, excepte a les residències on haurà de ser de 2 metres. I s’haurà de dur mascareta a l’aire lliure i a comerços, hospitals, cinemes, espectacles esportius.És recomanable per als infants a partir de 3 anys i obligatori per a tots els majors de sis anys.

TURISTES BRITÀNICS:

Els ciutadans britànics podran viatjar a les Illes a partir de demà sense restriccions. En principi, l’obertura de fronteres que s’activa diumenge només recollia els països de l’espai Schengen. Però la ministra d’Afers Estrangers ha confirmat en una entrevista a la BBC que els britànics també podran entrar a Espanya sense fer quarantena a partir del 21 de juny.

DADES DE COVID-19 A BALEARS:

El Ministeri de Sanitat ha comptabilitzat tres nous contagis de coronavirus (COVID-19) a Balears, de manera que la xifra de casos totals a les Illes se situa en 2.174, segons les dades consolidades a les 14.00 hores d’aquest dissabte.

Segons aquestes dades, en les últimes dues setmanes s’han diagnosticat a Balears 42 nous casos, 17 dels quals en els últims set dies.

Igualment, s’han registrat quatre nous casos amb inici de símptomes en els últims set dies, 14 en les últimes dues setmanes.

A més, en l’última setmana no s’ha produït cap ingrés per COVID-19 a Balears, i es mantenen en 1.170 els acumulats. No hi ha hagut tampoc ingressos a l’UCI, on l’acumulat total és de 169 ingressos, ni morts, amb 224 en total, segons el Ministeri.

PASSEIG MARÍTIM DE PALMA:

L’Autoritat Portuària comunica als propietaris de locals del passeig Marítim de Palma que han de tancar les seves terrasses a la una de la matinada. En un correu electrònic, se’ls recorda que s’han d’acollir a l’ordenança municipal d’ocupació de la via pública de l’Ajuntament.

CASETA DELS CAPELLANS:

L’estat d’alarma ha acabat, i això farà que alguns nuclis de vorera de mar recuperin la seva imatge habitual durant l’estiu. Fins ara, a la Caseta dels Capellans, dins el terme de Muro, no ha estat necessari baixar la barrera per impedir l’accés als vehicles.

En comparació a altres anys, la manca de vehicles dins aquest poblat peculiar, amb casetes d’estiueig i carrers d’arena, sense asfaltar, ha fet contents els seus veïnats.

LA NIT DE SANT JOAN:

La platja des Trenc rebrà atenció especial a partir de la setmana que ve per evitar les previsibles aglomeracions. Especialment en una data assenyalada: la nit de Sant Joan.

L’Ajuntament de Campos tancarà la platja des de les 8 del vespre fins les 8 del dematí, però tendrà l’ajuda del Govern per tal d’evitar que hi hagi aglomeracions. Per aquest motiu, la Conselleria de Medi Ambient hi enviarà 2 agents per ajudar a la Policia de Campos per a controlar els accessos a Es Trenc, Ses Covetes i Sa Ràpita. És Llorenç Mas, Director general d’Espais Naturals i Biodiversitat.

21/06/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT