X

La difícil guerra europea de les vacunes

L'estratègia de vacunació està pendent de decisions clau a Espanya i Europa

20/04/2021

La difícil guerra europea de les vacunes

/EFE

20

L’estratègia de vacunació està pendent de decisions clau, algunes de les quals, com què fer amb l’administració de la vacuna de Janssen, ha de resoldre-les l’Agència Europea del Medicament (EMA) aquest dimarts, dia en què la Comissió de Salut Pública es reuneix amb diversos assumptes de gran importància a debat.

En un moment en el qual les comunitats autònomes alerten de la falta de vacunes, serà clau el pronunciament de l’Agència Europea sobre l’administració de Janssen.

L’EMA ha investigat els sis casos de trombòsis molt rars detectats en pacients vacunats amb aquesta monodosis als Estats Units, on uns 6,8 milions de persones ja han rebut el sèrum d’aquesta filial de Johnson & Johnson. Un pronunciament favorable permetrà accelerar les immunitzacions a Europa, que té precontractades 400 milions de dosis d’aquesta marca.

Espanya té emmagatzemades les primeres 150.000 vacunes de Janssen, que van arribar just quan la farmacèutica va decidir paralitzar la distribució cautelarment.

Aquest dilluns s’ha conegut un dels esborranys en els quals treballa la Comissió de Salut Pública, on s’aborda la conveniència d’augmentar l’interval entre la primera i la segona dosi de la vacuna contra el coronavirus per als menors de 79 anys, amb la finalitat d’accelerar la inoculació d’almenys un sèrum al major nombre de persones vulnerables, en la línia del que ha fet Gran Bretanya.

En concret, el document proposa continuar amb la separació de segones dosis de Pfizer i Moderna tal com es recull en l’estratègia actual (21 dies i 28 dies, respectivament) però augmentar l’interval en els menors de 79 anys entre sis o vuit setmanes.

De moment, l’Agència Europea del Medicament (EMA) ha avisat que les vacunes de la covid-19 autoritzades “han d’usar-se tal com es descriu en el prospecte del producte”, la qual cosa es tradueix en dues dosis amb “tres setmanes” de diferència entre la primera i la segona en el cas de Pfizer/BioNTech i “28 dies” per a Moderna.

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha volgut precisar que aquest és un document en el qual s’exposen opinions, i que no és “bo que es discuteixi d’esborranys perquè es mediatitza la discussió dels tècnics”.

La Comissió de Salut Pública reuneix tècnics del Ministeri i de les comunitats autònomes, que després eleven els seus acords al Consell Interterritorial on els consellers autonòmics i el Govern decideixen.

El Govern i les comunitats autònomes tenen també pendent decidir si administrar la segona dosi d’AstraZeneca als menors de 60 anys ja vacunats amb la primera o apostar per la inoculació d’una altra vacuna.

Després de decidir-se que aquesta vacuna quedava prescrita per als majors de 60, uns dos milions de persones menors d’aquesta edat estan pendents encara de saber si rebran la segona dosi d’AstraZeneca, bé d’una altra farmacèutica o cap més.

Sobre aquest tema, Fernando Simón opina que aquesta vacuna està tenint un “resultat molt bo” en el control de l’epidèmia i “no s’ha descartat encara del tot” administrar la segona dosi, encara que ja s’estudia si convé administrar aquesta segona amb Pfizer.

Precisament, l’Agència Espanyola del Medicament ha autoritzat aquest dilluns el primer assaig clínic que avalua la seguretat i l’efecte protector d’administrar Pfizer als ja vacunades amb AstraZeneca. Hi ha 600 voluntaris.

D’altra banda, la Comissió de Salut Pública té sobre la taula altres documents a debat, entre ells les recomanacions davant la reactivació progressiva d’esdeveniments i activitats multitudinàries i la prohibició de fumar a les terrasses.

20/04/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT