X

Dimecres arriba l’hivern astronòmic, què has de saber de l’estació més curta de l’any?

Les projeccions orientatives de l'AEMET indiquen que hi ha una major probabilitat que les temperatures es trobin per damunt de la mitjana climàtica

19/12/2022

Dimecres arriba l’hivern astronòmic, què has de saber de l’estació més curta de l’any?

El puig de Massanella, a la serra de Tramuntana, amb neu l'hivern del 2021. / TOMÀS SALOM

43

Aquest dimecres 21 de desembre, a les 22.48 hores, comença l’hivern astronòmic. És l’estació més curta de l’any amb 88 dies i 23 hores fins al 20 de març de 2023, a les 21 hores i 24 minuts quan començarà la primavera.

El dia del solstici és el més curt de l’any en termes de llum solar. A les Balears la insolació varia entre les 9 hores i 20 minuts de Menorca i les 9 hores i 27 minuts de Formentera, sent aquest dia entorn de 5 hores i 38 minuts més curt que el dia del solstici d’estiu. A més, és també el dia en què el sol llueix més baix, entorn dels 26º respecte a la superfície.

Enguany dia 21 el sol surt a les 8.08 i es pon a les 17.30 h, i tot i ser el dia més curt, des del passat 9 de desembre hem guanyat 3 minuts de sol el capvespre, respecte al seu mínim.

La inclinació de l’eix de rotació de la Terra, que exposa o allunya els hemisferis als raigs de sol és el responsable de les estacions i no pas la proximitat del planeta a l’astre rei. El dia del solstici, a les Balears, el sol només s’aixeca a 26º per sobre de l’horitzó a migdia. Aquesta és l’altura que assoleix el dia del solstici d’estiu a les 9 del matí (a migdia arriba a 74º) i el motiu pel qual les ombres projectades pels objectes són també les més llargues de l’any. La concentració de radiació solar és escassa a tot l’hemisferi nord, amb zones totalment a les fosques (cercle polar àrtic) i la causa primera per la qual l’hemisferi es refreda.

Quin temps tendrem aquest hivern de 2022-2023?

Les projeccions orientatives de l’Agència Estatal de Meteorologia indiquen que pel trimestre desembre, gener i febrer, hi ha una major probabilitat que les temperatures es trobin per damunt de la mitjana climàtica. D’altra banda, les previsions també pronostiquen que al vessant mediterrània peninsular i a les Balears, hi ha una major probabilitat que les precipitacions es trobin per damunt del que pertocaria respecte del període de referència 1981-2010.

Evidentment, aquestes previsions no es poden agafar al peu de la lletra, ja que els models estacionals només ens permeten tenir una lleugera idea de la dinàmica atmosfèrica, però no poden resoldre fenòmens concrets.

Pròxims esdeveniments astronòmics

L’hivern comença amb dues pluges d’estels. La primera serà la dels Úrsids: una pluja de meteors anual que assoleix el seu màxim d’activitat entre la nit del 22 i 23 de desembre. El següent episodi són els Quadràntids, que es poden observar amb una punta de major presència entre el 3 i 4 de gener. A diferència dels Úrsids, els Quadràntids és una de les pluges més prolífiques de l’any, juntament amb els Perseids i els Gemínids.

La primera lluna plena de l’hivern serà el 18 de gener de 2023.

19/12/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT