X

“La crisi per la Covid ha provocat un efecte guerra entre els ciutadans”

La psicòloga Dolores Pujadas assegura que els pobres, els nins i els discapacitats són els col·lectius vulnerables i invisibles

10/02/2022

“La crisi per la Covid ha provocat un efecte guerra entre els ciutadans”

14

La doctora en Psicologia i integrant del grup d’emergències de l’112, Dolores Pujadas, ha assegurat als micròfons d’IB3 Ràdio que “les persones amb malalties mentals prèvies i els qui viuen en l’extrema pobresa són alguns dels col·lectius més afectats per la crisi sanitària, social i econòmica que ha deixat la Covid-19″.  Dolores Pujades destaca que “és molt dur que una persona, que ha tengut una feina, es vegi obligada a fer coa per aconseguir un plat de menjar. L’Ingrés Mínim Vital no ha arribat a tothom i això ha provocat que molts ciutadans hagin perdut la dignitat”. “Quan una persona es veu obligada a demanar que li donin uns ingressos a canvi de no fer res es converteix en una persona pobra de solemnitat i marginal; no basta que et donin una casa o una ajuda. Crec que la dignitat es recupera fent alguna cosa útil per a la societat”, detalla l’experta.

Pujadas fa un especial èmfasi en les coes de la fam: “Crec que paga la pena destacar aquelles persones que fan coa per menjar i ho vull destacar de cara a les institucions. Jo no em voldria veure mai en una situació d’aquestes característiques, no voldria que els meus amics em vessin fent coa, ja que les coes de la fam donen peu a molts comentaris. Crec que aquestes coes haurien de ser més discretes“.

Els invisibles 

Segons  l’experta en psicologia la pandèmia ha acabat d’enfonsar aquelles persones que tenien un trastorn de salut mental. A més, de les persones que viuen en la pobresa, Dolores Pujadas explica que hi ha altres col·lectius a qui s’ha d’atendre de manera atenta: “Les persones grans són un col·lectiu vulnerable. No tothom té una família que li dona suport; també hi ha els nins i nines, que van a l’escola sense prendre un tassó de llet perquè la seva família fa feina o està desestructurada. No ens hem d’oblidar tampoc de les persones que pateixen una discapacitat, sigui dels sentits o d’un altre tipus. Són la part invisible de la pandèmia, perquè només parlen els qui tenen veu, i els hi hem de donar veu i visibilitat“.

La també doctora en Psicologia diu que aquesta situació d’estrès perllongat en el temps a causa de la pandèmia causa un efecte guerra i que les persones se’n sortiran millor o pitjor depenent del seu grau de fortalesa i maduresa emocional. “L’estrès perllongat causa un efecte guerra perquè quan una persona està en la trinxera només pensa sobreviure. Quan aquesta situació crítica ha passat, les persones es solen desinflar, nosaltres encara no ens hem desinflat perquè continuam amb l’efecte guerra”. “D’aquest estrès perllongat ve el cansament pandèmia i veim que s’incrementent els intents de suïcidi entre les persones grans, però també veim amb preocupació els intents de suïcidi entre els nins i joves. Veim amb preocupació que hi ha un número molt important de famílies que agafen aquesta línia del suïcidi perquè pensen que ho han perdut tot”, concreta Pujadas.

Suïcidis entre sanitaris

Dolores Pujadas diu que hi ha una altra realitat amagada: “És la realitat del gran número de suïcidis entre els sanitaris”. Davant aquesta situació, l’experta reclama més mitjans per tenir cura de la salut mental, que -diu- és l’assignatura pendent a l’estat espanyol.  Dolores Pujades, que recenentment ha publicat el llibre Intervención psicológica en emergencias, reclama una llei per fer front a la salut mental i destaca que és essencial incrementar la prevenció tant a Atenció Primària com als hospitals.

10/02/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT