El Museu d'Art Sacre exposa objectes i obres provinents de convents mallorquins per reivindicar místiques, escriptores i educadores com Elisabet Cifre, Anna Maria del Santíssim Sagrament i Alberta Giménez
Amb una caixa com a únic equipatge, un jove ingressà a Santa Clara de Palma, al segle XVI. Ara, la caixa de novícia s’exposa a ‘Dones al món cristià’ com a mostra d’objecte quotidià de l’època.
L’exposició pretén ressaltar el protagonisme de les dones religioses en l’església, però també en el conjunt de la societat illenca.
Escultura-relicari de Santa Catalina Tomàs
Les comissàries de la mostra, Marta de Castro i Aina Rotger i la cap de gestió cultural de la Catedral de Mallorca, Cristina Ortiz han recuperat objectes mai exposats, procedents de 8 convents mallorquins, després de moltes visites i converses amb les monges que hi habiten, per trobar allò que més les representa.
L’exposició té elements arqueològics, artístics, escultures i pintures, en una línia temporal que va des del segle V al passat més recent.
Manuscrit de sor Aina Maria del Santíssim Sagrament, la primera escriptora mallorquina
Per exemple, hi ha el manuscrit de sor Aina Maria del Santíssim Sagrament, mística, lul·lista, i la primera escriptora mallorquina, en una època de rostres notables com la beguina influent Elisabet Cifre, o Sor Clara Andreu. Cristina Ortiz aclareix que “el món conventual era un refugi” per a la cultura de les dones.
L’única santa mallorquina, Santa Catalina Tomàs, ja en vida venerada, té un espai propi, i també, en època més recent, figures dedicades a l’ensenyament i l’atenció als malalts, com sor Maria Rafela, sor Francinaina Cirer o Alberta Giménez.
El director del Museu d’Art Sacre, Mateu Tous destaca la feina en temes de salut i educació que feien aquestes religioses, en un temps en què ningú pus ho feia.’Dones al món Cristià’ es pot visitar fins a la tardor de l’any que ve.
L'especialista havia quedat accidentat a 30 m de fondària