X

El jutge dona dos mesos al Consell de Mallorca per executar la sentència que anul·la el rescat del túnel de Sóller

El conseller Fernando Rubio ha recordat que no hi ha fixada la quantitat de doblers que s'ha de lliurar i per això prepararan una proposta perquè el jutge ho determini

16/05/2024

El jutge dona dos mesos al Consell de Mallorca per executar la sentència que anul·la el rescat del túnel de Sóller

Imatge d'arxiu.

45

El Jutjat contenciós administratiu número 3 de Palma ha notificat al Consell de Mallorca la sentència dictada el mes de setembre passat pel Tribunal Suprem (TS) que declarava nul el rescat del túnel de Sóller i dona a la institució dos mesos per a executar-la. Ho ha anunciat en declaracions als mitjans a Palma, el conseller de Mobilitat de Mallorca, Fernando Rubio, que ha recordat que la sentència del Tribunal Suprem no fixava una quantitat a lliurar i ha explicat que ara és la institució insular la que ha de, en el termini previst, preparar una proposta perquè el jutge finalment determini la quantitat que s’ha de pagar.

“Els serveis jurídics i econòmics del Consell de Mallorca ja estan treballant a fons per a l’elaboració d’aquesta resolució amb l’objectiu que tingui el menor impacte possible per a les arques de la institució insular”, ha assenyalat. El Consell de Mallorca ja va pagar 16,3 milions pel rescat, encara que l’empresa reclama en els tribunals 30 milions d’euros. Respecte a la quantitat que finalment pugui acabar pagant el Consell insular, Fernando Rubio no ha concretat a quant podria ascendir, encara que ha exposat que un informe pericial apunta a una quantitat “bastant elevada”.

Declaren nul el rescat del túnel de Sóller

Fou el setembre de 2023 quan el Tribunal Suprem va confirmar l’anul·lació del rescat del túnel de Sóller, acordat per la institució insular en 2017, durant el mandat de Miquel Ensenyat (Més per Mallorca). La sala contenciosa administrativa ratificava així una sentència anterior, de febrer de 2021, i al seu torn la dictada el març de 2020 pel Jutjat, que va estimar la demanda de l’empresa concessionària.

El Consell va acordar en 2017 el rescat del contracte de concessió per a la construcció, conservació i explotació de la carretera de peatge, variant de la C-711 del túnel que creua la Serra de Alfàbia, amb una indemnització de 16,28 milions d’euros, a cinc anys de la seva finalització natural. La concessionària es va oposar, ja que estimava el preu del rescat en una quantitat molt major, superior als 30 milions. El rescat va comportar la finalització del peatge, de manera que el túnel va passar a ser gratuït per als usuaris.

El Suprem va considerar que, encara que el Consell té la potestat de rescindir unilateralment un contracte, ha de concórrer un interès públic degudament motivat. En aquest sentit, la figura del rescat no està pensada “per a solucionar una situació que ja va ser coneguda i valorada en el moment de l’atorgament de la concessió”, raonava el Tribunal, ja que donaria a les administracions la capacitat de rescindir contractes “per un canvi de parer” sense base objectiva.

En aquest cas, el Consell va al·legar que el rescat pretenia evitar una discriminació als usuaris. El Suprem va sentenciar que l’existència mateixa d’autopistes de peatges no és discriminatòria i recorda que possibilita que les administracions comptin amb obres públiques sense fer recaure sobre les arques públiques el cost de la seva construcció. A més, incideix que la concessió s’havia prorrogat deu anys abans del rescat acordat.

Notícies relacionades >

16/05/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT