X

‘Ecoansietat’, ‘grassofòbia’, ‘refugi climàtic’ o ‘gazià-ana’, entre els neologismes de l’any 2023

Des d'avui i fins el proper dimecres dia 20, ja es pot votar en la campanya que organitza la Universitat Pompeu Fabra juntament amb la la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans

11/12/2023

‘Ecoansietat’, ‘grassofòbia’, ‘refugi climàtic’ o ‘gazià-ana’, entre els neologismes de l’any 2023

Imatge d'arxiu.

42

Des d’aquest dilluns 11 de desembre, es posa en marxa la campanya de votació popular per triar el Neologisme de l’any que organitza l’Observatori de Neologia de la Univeristat Pompeu Fabra, juntament amb la la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans i, per primera vegada, s’hi sumen el TERMCAT i 3Cat, amb el seu web ésAdir. La votació comença avui, 11 de desembre, i es podrà votar fins el dia 20 de desembre. El dijous 21 es farà públic el resultat.

A diferència dels anys anteriors, enguany passen a votar-se dues llistes de 10 paraules cadascuna: La paraula nova, que inclou paraules representatives de l’any que s’acaba, i La paraula corrent, que inclou paraules no representatives de l’any però que no són al diccionari normatiu, principalment pel seu caràcter informal, i que s’hi troben a faltar. Aquesta és la llistat de les paraules candidates. Tot i que sembli estrany, algunes, per molt que les hàgim sentit, no són al diccionari normatiu.

La paraula nova:

– Bot

– Ecoansietat

– Gazià, gaziana

– Grassofòbia

– Hipersexualització

– Nit tropical

– Refugi climàtic

– Sexoafectiu, sexoafectiva

– Superilla

– Viralitzar

La paraula corrent:

– Bici

– Brutal

– Friqui

– Gorro

– Guai

– Plataforma

– Porno

– Quiròfan

– Tiet, tieta

– Xarxa social

La característica que tenen en comú les dues llistes és que cap de les paraules candidates és al diccionari normatiu, de manera que són neologismes des del punt de vista lexicogràfic. Les paraules guanyadores seran les que tinguin més vots i l’IEC té el compromís d’estudiar-les amb atenció especial per mirar d’incorporar-les en el diccionari normatiu, com ja ha fet enguany amb ‘birra’, que va ser triada Neologisme de l’any 2022.

També és novetat d’aquesta edició el concurs de mems lingüístics que tindrà lloc durant la campanya. S’hi podrà participar a través d’Instagram, TikTok i X (abans Twitter), i les persones guanyadores en cada xarxa social rebran un premi (500€ per al mem guanyador i 250€ per al segon). Les bases per al concurs de mems es poden consultar al web del Neologisme de l’any (clica aquí).

11/12/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT