Les paraules 'birra' (neologisme de l'any 2022), 'gentrificació', 'donassa' o 'edatisme' també s'incorporen enguany al diccionari català junt amb 278 modificacions i ampliacions d'altres entrades
105La Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha actualitzat el seu Diccionari de la Llengua Catalana (DIEC) en línia introduint-hi 30 nous articles -entre els quals les paraules ‘birra’, ‘hacker’, ‘gentrificació’, ‘donassa’, ‘edatisme’, el gentilici ‘pitiús/pitiüsa‘- i 278 modificacions i ampliacions d’altres entrades. “Aquests canvis pretenen fer normatius aquells nous usos del llenguatge que ja estan ben assentats”, ha explicat el periodista i membre de la Secció Filològica de l’IEC Magí Camps en la presentació aquest dilluns de les modificacions incorporades en el diccionari enguany. 18 d’aquests articles ja s’havien aprovat i fet públics al juny, i al novembre se n’han afegit 12 més.
Entre les noves addicions destaquen paraules com ‘birra’, que va ser triada neologisme de l’any 2022, ‘hacker’, l’anglicisme més usat per a referir-se als experts o pirates de sistemes informàtics, i ‘gentrificació’, que respon a una realitat cada vegada més present en les àrees urbanes. Una altra novetat és el terme ‘donassa’ -dona corpulenta o significada per la seva aportació intel·lectual, artística o cívica-, que fins al moment només constava en la seva versió masculina -‘homenot-‘, però que l’IEC ha incorporat com a reflex dels avanços de la societat cap a la igualtat. “Els canvis socials provoquen canvis lingüístics i això és meravellós perquè significa que el català està viu”, ha assegurat la filòloga i professora universitària membre de la Secció Filològica de l’IEC Sandra Montserrat.
També s’hi han afegit paraules com ‘betlem’ -sinònim de pessebre-, ‘tarat -ada’ -dit d’alguna cosa afectada per una tara o d’algú que pateix algun trastorn mental- i dotze gentilicis derivats de noms de comarques dels territoris de parla catalana, però també s’hi incorpora ‘pitiús/pitiüsa’, el gentilici referent a les Pitiüses.
Entre les 278 modificacions que s’han fet al DIEC destaca la correcció de les definicions de ‘marit’ i ‘muller’, que deixen de marcar el gènere de la parella amb l’ús del genèric cònjuge, o l’ampliació del significat d”ocupar’, que inclou l’acció d’establir-se en un habitatge o local sense el consentiment del propietari. A més de les recerques i peticions dels membres de la mateixa Secció Filològica de l’IEC, aquests canvis també estan impulsats per les demandes de col·lectius diversos, com en el cas de l’Associació de Gent Gran de Catalunya i la paraula ‘edatisme’ -actitud discriminatòria cap a una persona a conseqüència de l’edat.
Des de la publicació de la segona edició del DIEC en 2007, el diccionari s’ha anat actualitzant amb l’objectiu d'”adaptar-se als canvis de la realitat”, com ha explicat l’escriptor, periodista i membre de la Secció Filològica Màrius Serra, la qual cosa el converteix en un “diccionari dinàmic”, en paraules de Camps.
➡ Llegeix aquí totes les actualitzacions i modificacions per al DIEC en línia d’enguany.
betlem
m. PESSEBRE.
botulisme
m. Intoxicació causada per la ingestió d’aliments, especialment embotits o conserves, que contenen una toxina produïda pel bacil Clostridium botulinum.
donassa
1 f. POP. Dona corpulenta, exuberant. Era una donassa imponent i severa.
2 f. Dona, sobretot de l’època contemporània, significada per la seva aportació intel·lectual, artística o cívica. Aina Moll, una donassa que ha fet país.
embolicat -ada
adj. Confús o complicat. No vull saber res d’aquest tema tan embolicat.
embullat -ada
adj. EMBOLICAT. No ho veig clar: és una qüestió molt embullada.
edatisme
m. Actitud discriminatòria envers una persona com a conseqüència de la seva edat.
edatista
adj. Relatiu a l’edatisme.
gentrificació
f. Transformació socioeconòmica d’una àrea urbana, generalment degradada, caracteritzada per la rehabilitació urbanística o arquitectònica, que afavoreix l’arribada de població amb poder adquisitiu més alt i del turisme i el desplaçament de la població original. Les associacions veïnals denuncien la gentrificació del barri. La gentrificació del centre històric de la vila va començar amb la rehabilitació dels edificis més degradats.
gentrificar
1 v. tr. Provocar la gentrificació (d’una zona). La massificació turística ha gentrificat moltes poblacions del litoral.
2 v. intr. pron. L’ajuntament vol evitar que el barri es gentrifiqui.
hacker [angl.]
1 m. i f. Persona amb un coneixement profund de les xarxes i dels sistemes informàtics i una gran afició a explorar-ne les característiques i a posar a prova les seves habilitats informàtiques.
2 m. i f. PIRATA INFORMÀTIC.
reelaboració
f. Acció de reelaborar; l’efecte. Ha col·laborat en la reelaboració de la vella gramàtica. Aquesta obra és una reelaboració del mite de Don Joan.
reelaborar
v. tr. Tornar a elaborar (una cosa) fent-hi modificacions. Reelaborar una teoria. Reelaborar una recepta.
sordcec -cega
adj. i m. i f. Que pateix de sordceguesa.
sordceguesa
f. Privació total o parcial dels sentits de l’oïda i de la vista.
tarat -ada
1 adj. Afectat d’una tara. Va provar de vendre un animal tarat en una fira ramadera. Si el producte està tarat, es pot retornar de seguida.
2 adj. i m. i f. Que pateix un trastorn mental, dit despectivament. Tenia un veí tarat. Tots el consideraven el tarat del poble.
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
L'alerta taronja continua activa a les Balears per fort vent i mala mar
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina