X

Eivissa supera les 100 operacions diàries de jets privats fins a les prop de 6.400 entre juliol i agost

Es Codolar ha arribat a convertir-se en el tercer aeroport europeu en aquests tipus de vols, mentre que a França s'estudia limitar-los

14/09/2022

Eivissa supera les 100 operacions diàries de jets privats fins a les prop de 6.400 entre juliol i agost

13

L’Aeroport d’Eivissa ha estat el tercer d’Europa amb més trànsit d’avions privats el juliol i el quart de l’agost. Segons dades de l’Associació Europea d’Aviació de Negocis, aquests dos mesos, la infraestructura ha registrat de mitjana prop de 100 moviments diaris d’aquest tipus de vols, fins arribar a les 6.395 operacions. A l’Aeroport de Palma n’han estat 5.194. Segons l’organització Transport and Environment, un 1% de la població genera la meitat d’emissions de l’aviació mundial.

A Espanya, les xifres són molt superiors a les d’abans de la pandèmia, especialment a les Balears. El vicepresident de l’Associació Espanyola d’Aviació de Negocis, José Manuel Pérez de la Cruz, ho atribueix al fet que molts usuaris han descobert durant l’emergència sanitària aquest mètode de transport. Molts aprofiten la flexibilitat del servei per fer viatges curts: “Poden agafar l’avió, estan dos dies i tornen, i poden alternar perfectament la feina amb l’oci”.

Macià Blázquez, catedràtic de Geografia de la Universitat de les Illes Balears, considera els vols privats un exemple de la poca sostenibilitat del turisme de luxe. “Són consums molt elevats, molt insostenibles, que demostren que aquest model incrementa la desigualtat i és més insostenible”, explica.

Les rialles de Kilian Mbappe, futbolista del Paris Sant Germain, quan li van demanar si estava disposat a moure’s en tren en comptes d’avió privat va indignar part de la població francesa. L’anècdota il·lustra un debat obert: en plena crisi energètica, França, líder europeu en jets privats, es planteja aprovar restriccions al sector.

Ruta Palma -Eivissa, dins el Top -ten

A les 6.395 operacions el juliol i l’agost a l’Aeroport des Codolar, segons l’Associació Europea d’Aviació de Negocis, se sumen els 5.194 a l’Aeroport de Son Santjoan. Segons Transport and Environment, cada passatger de vols privats contamina entre 5 i 14 vegades més que el d’un comercial. Sovint s’utilitzen per fer trajectes molt curts. De fet, la ruta Palma – Eivissa és la novena més emprada enguany a Europa pels avions de negocis.

El turisme de luxe, a l’alça

Algunes empreses dedicades al turisme de luxe com hotels, camps de golf o companyies de transport fan bon balanç de la temporada. La Patronal Essentially Mallorca explica que part dels seus clients arriben amb vols privats, però molts també amb línies regulars. Consideren precipitat plantejar restriccions a l’aviació de negocis.

El president de l’associació, Jesús Cuartero, demana que les administracions els tenguin en compte abans de prendre’n cap decisió. El seu perfil de client és de mitjana edat, té estudis superiors i cobra de mitjana 150.000 euros anuals.

Cuartero parla de temporada “molt positiva” i veu el client de luxe com a possible solució sostenible a la massificació: manco turistes, però que gastin més. “Si la mitjana en turisme vacacional és de 0,5 o 0,6 empleats per turista, en el nostre sector és de quatre vegades més, estam al voltant de 2,1 treballadors per hoste”, defensa.

Però Macià Blázquez alerta del risc d’un decreixement fals: “El resultat és que els espais privilegiats, com puguin ser les Balears, acumulin poca gent que tenguin una petjada ecològica desenes de vegades més grossa de la que té un habitant mitjà de la Terra”. Considera que l’augment actual del turisme de luxe per ara no ha suposat un decreixement del de masses.

14/09/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT