X

El 20% dels pediatres de les Illes atenen 200 infants més del recomanat per a cada professional

L'Associació de Pediatres d'Atenció Primària de les Balears denuncia que no es cobreixen quatre de cada cinc absències per vacances o altres baixes

14/11/2022

El 20%25 dels pediatres de les Illes atenen 200 infants més del recomanat per a cada professional

El 20% dels 171 pediatres que hi ha a les Balears atenen 1.200 infants, quan el màxim recomanat és de 1.000 targetes sanitàries per cada professional. Així ho denuncia l’Associació de Pediatres d’Atenció Primària de les Balears, que assegura que es cobreixen manco d’un 20 per cent de les absències per vacances o baixes. El motiu és la manca de metges d’aquesta especialitat a l’arxipèlag, que s’anirà agreujant a causa de les jubilacions: entre el 2018 i el 2028, es jubilarà el 20 per cent de la plantilla de les Illes. La presidenta de l’Associació de Pediatres d’Atenció Primària, Mariana Mambie, lamenta que no hi ha relleu generacional.

“Ha empitjorat molt després de la pandèmia, ens veiem en una situació límit… Imaginau el que suposa a un centre de salut on hi hagi dos pediatres, cadascun amb entre 1.200 i 1.300 nins a càrrec, que un dels dos s’agafi uns dies de vacacions… Qualsevol absència, normalment no es cobreix”, explica Mambie.

Els pediatres associats tenen una proposta per la Conselleria de Salut: “Per ventura hem de començar a pensar en agrupacions de pediatres, en agrupacions de centres de salut, en ajuntar recursos durant unes hores concretes, lògicament sense que això afecti a l’accessibilitat al servei de tots els pacients”, exposa la seva portaveu. Això permetria, per exemple, diu la portaveu, que els centres de salut de l’Escorxador i el Camp Redó de Palma, propers entre si, “poguessin compartir els professionals”.

Mambie assegura que la solució al problema endèmic de manca de pediatres passa també per una millora de les condicions laborals dels metges i no descarta que es convoquin mobilitzacions si no s’atén les seves demandes. Demana a la societat que sigui conscient del problema i que se sumi a les seves reivindicacions.

14/11/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT