SOCIETAT

El 2023 comença com va acabar el 2022, amb una onada de calor marina

Una situació que, entre d'altres, pot fer proliferar l'aparició d'espècies invasores


Una onada de calor marina és un temps prolongat de temperatures marines extremes. Concretament, quan la temperatura de la mar supera el 90% dels registres històrics durant almanco cinc dies. El 2022, la mar balear va patir 5 onades marines, des del maig fins al desembre. Una situació que, entre d’altres, pot fer proliferar l’aparició d’espècies invasores.

Hem tocat un dia la temperatura de la mar habitual per a un mes de febrer. Durant el mes de gener, la mar balear va patir una inusual onada de calor. La temperatura hauria d’haver estat entorn dels 15 graus, però ha estat pràcticament als 17. Unes dades que són la continuació de la tendència de tot l’any anterior i de l’estiu més càlid que es recorda.

Unes xifres que suposen una anomalia de 3,3 graus respecte de les dades històriques. Localment, a més, es varen registrar temperatures d’entre 32 i 33 graus. La pujada de temperatura ens du al que els científics anomenen, una tropicalització de la mar.

La temperatura de la mar balear ha augmentat 1,6ºC des de l’any 1982, quan en varen començar els registres. Una pujada que, per les característiques geogràfiques de la Mediterrània, és fins a dues vegades més ràpida que a la resta dels oceans.


 més info El Mediterrani occidental va assolir temperatures rècord el 2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |