El 12% estan identificades (víctima interposa denúncia); un 23%, detectades (víctima ho verbalitza); i un 65% presenta indicis que apunten que han estat víctimes
El 22% de les dones que exerceixen prostitució a Palma són víctimes de tràfic de persones i són en la seva majoria procedents de països extracomunitaris, amb edats entre els 25 i 44 anys i amb estudis, segons un informe d’identificació de casos de tràfic amb finalitats d’explotació sexual fet per l’Ajuntament de Palma. Els serveis socials fan feina habitualment amb unes 900 dones que exerceixen la prostitució, de les quals 198 es reconeixen víctimes de tràfic. En un any han augmentat un 4% les dones en situació d’esclavitud sexual.
Segons l’estudi, d’aquest 22% de les dones víctimes de tràfic amb finalitats d’explotació sexual, el 12% estaven identificades (la víctima interposa denúncia), un 23% detectades (la víctima ho verbalitza) i un 65% presentava indicis que apuntaven indicis que eren víctimes però sense una denúncia ni verbalització expressa per part seva.
Les xifres posen de manifest un augment en la proporció de casos de tràfic amb finalitats d’explotació sexual que es comptabilitzen en comparació amb anys anteriors, segons el consistori, que també aprecia una millora quant al nivell d’identificació amb més casos que es detecten i en els quals s’interposa denúncia.
El 98% de les dones traficades és de nacionalitat extracomunitària, sobretot procedents de Nigèria, Colòmbia, el Brasil i la Xina. L’edat mitjana és de 34,6 anys, principalment tenen estudis secundaris o primaris, encara que la majoria no els té homologats, la qual cosa repercuteix en les seves possibilitats de tenir una sortida laboral.
Quant a responsabilitats familiars, la meitat de les dones traficades tenen persones que depenen d’elles: el 51% té almenys a una persona a càrrec. A més, el 60% es troben en situació irregular i el 14% no disposa de targeta sanitària.
Les dones víctimes de tràfic viuen en una habitació llogada o en un habitatge llogat compartint espai amb altres persones. Gairebé una de cada quatre viu en el mateix lloc on és explotada sexualment, sense espais diferenciats de desconnexió, intimitat i privacitat, la qual cosa afavoreix la vulnerabilitat del col·lectiu.
El 53% exerceixen la prostitució en un pis o casa i el 36% ho fa al carrer. La tendència és situar-se en contextos tancats i deslocalitzats, espais invisibilitzats més difícils de detectar i amb major mobilitat.
La majoria disposa de xarxa de suport i els seus principals vincles els estableixen amb amistats o companyes en els entorns de prostitució. La majoria d’elles no es dedicaven a la prostitució ni eren traficades al seu país d’origen. La seva realitat esdevé, segons l’estudi, en els processos migratoris.
El regidor de Justícia Social, Feminisme i LGTBI+, Alberto Jarabo, ha advertit que les xifres “són només la punta de l’iceberg del que ocorre realment a Palma” i mostren “el camí a seguir, sent corresponsables i prenent decisions per a lluitar contra aquest delicte”. Considera que “la detecció d’aquests casos és cabal, perquè si no es detecten no es pot actuar”.
El tràfic amb finalitats d’explotació sexual és un delicte greu que atempta contra els drets humans i és un dels tres negocis il·lícits més lucratius juntament amb el tràfic de drogues i el d’armes, segons Cort.
S’estima que a Balears el volum de negoci anual de la prostitució supera els 70 milions d’euros, cosa que significa que a Palma la prostitució podria moure més de 41 milions d’euros cada any.
El públic podrà votar fins que comenci el programa