X

El 30% del creixement econòmic dels darrers 30 anys a Espanya és gràcies a la migració

La investigació d'Ismael Gálvez estudia l'impacte positiu de la migració en l'economia espanyola que, segons l'ONU, necessita 200.000 migrants cada any per mantenir la prosperitat econòmica

05/11/2023

El 30%25 del creixement econòmic dels darrers 30 anys a Espanya és gràcies a la migració

26

El 30% del creixement econòmic dels darrers 30 anys a Espanya és gràcies a la migració. És la conclusió principal d’una investigació d‘Ismael Gálvez, professor d’Economia Aplicada a la Universitat de les Illes Balears (UIB), on estudia l’impacte positiu dels migrants en l’economia. De fet, l’ONU estima que Espanya necessita 200.000 migrants cada any durant 30 anys per mantenir la prosperitat econòmica.

En Carlos Navarro va arribar a Mallorca fa 45 anys. És un dels primers colombians que va emprendre un negoci a Palma: “El meu pare tenia restaurants a Colòmbia. Als 10 anys d’arribar a Mallorca vaig veure que no hi havia pizzeries i vaig començar el negoci”, relata.

Com ell, a les Illes hi treballen 163.000 immigrants, segons les darreres dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA). Són el 25% de la població ocupada. I gràcies a ells l’economia creix. “La principal contribució de la població immigrant és que atenua l’envelliment de la població i això és clau per sostenir la mà d’obra: de tota la feina que s’ha creat a Espanya els darrers 30 anys, el 30% és gràcies a la migració. Ha estat un motor del creixement econòmic a Espanya”, explica Ismael Gálvez, professor d’Economia Aplicada a la UIB.

Europa també els necessita. Almanco 60 milions d’immigrants en els propers 30 anys per combatre l’envelliment demogràfic i mantenir el creixement de l’economia. Moltes vegades, a feines que no volen els nacionals. És el que es coneix com la fal·làcia del treball fix. “Les dades mostren com els estrangers s’especialitzen en ocupacions en què els locals no volen fer feina“, comenta Gálvez. I les dades de l’EPA ho corroboren: el 28% de les ocupacions elementals les ocupen estrangers. Criden l’atenció el servei domèstic, on el 43% dels afiliats són dones estrangeres, i també l’agricultura, on el 20% dels treballadors són estrangers.

Perquè els migrants són clau a sectors com l’agricultura, el treball domèstic, l’hostaleria o la construcció. Ho sap bé en Jaume Caldenteny, gerent d’una empresa d’obres a Manacor. La meitat dels seus empleats són magrebins. “Els immigrants són els que normalment treballen al sector de la construcció. Nosaltres necessitam aquesta mà d’obra perquè és la que té ganes de treballar al sector”, declara.

I una darrera dada: els immigrants contribueixen a les arques públiques més del que reben. En concret, 5.000 euros més a l’any. “La majoria  són joves i, per tant, consumeixen menys sanitat; tampoc no venen a rebre pagues o a cobrar pensions, sinó a treballar. Són les tres potes de consum públic i en totes els immigrants reben menys que no pas el que aporten”, tanca Gálvez.

05/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT