X

El 40% dels treballadors té por a perdre el seu lloc de feina arran de la Covid-19

Un estudi de CCOO i la UAB afirma que la inseguretat i l'alta exigència s'han incrementat a causa de la pandèmia

01/07/2020

El 40%25 dels treballadors té por a perdre el seu lloc de feina arran de la Covid-19

Les dones són un dels col·lectius més afectats per la pandèmia.

A 4 de cada 10 treballadors els preocupa perdre el seu lloc de feina arran de la Covid-19. Aquesta inseguretat és major entre els treballadors que tenen uns salaris més baixos. A més, l’alta tensió o exigència a la feina s’ha duplicat a causa de la pandèmia, segons una enquesta elaborada per Comissions Obreres i la Universitat Autònoma de Barcelona que avui dimecres s’ha donat a conèixer. Aquesta situació d’inseguretat i exigència a la feina ha tengut efectes en la salut dels treballadors: l’enquesta apunta que 1 de cada 3 treballadors assegura que ha empitjorat la seva salut. Les dones han vist més afectades que els homes, un 41% enfront al 31%.

El professor de medicina de la UAB, Albert Navarro, que ha participat en l’estudi, ha explicat que el 41% dels treballadors ha dormit malament a causa de la inseguretat laboral. Això ha fet que el consum de fàrmacs per conciliar la son s’hagi disparat: un 21% dels participants ha consumit més tranquil·litzants i sedants durant l’estat d’alarma. D’aquests, un 12 per cent són nous consumidors i les dones són les qui més afectades estan pels problemes de son.

Els responsables de l’enquesta s’han mostrat preocupats perquè el 13% dels consultats ha dit que durant l’estat d’alarma varen anar a fer feina amb símptomes compatibles amb el coronavirus. L’estudi també recull que el 68% dels participants diu que té por d’infectar-se de covid al seu lloc de feina.

Un dels autors de l’estudi, l’investigador de l’Institut del Treball de CCOO, Salvador Moncada, ha afirmat que “els grans reptes són fer davallar l’augment de la inseguretat a la feina i controlar l’alta tensió”.

L’estudi també recull que el 30% del enquestats va fer teletreball entre els mesos d’abril i maig, moment en què s’elabora el document. Davant aquesta situació, el secretari general de Comissions Obreres, Unai Sordo, demana que s’acceleri la regulació del teletreball i que es prenguin mesures per fer front a la precarietat laboral que deixa la Covid-19.

L’enquesta ha comptat amb la participació de 20.328 persones de tot l’estat.

01/07/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris