X

El 57% de la roba recollida per Càritas es revèn a les seves botigues de moda

Deu persones en risc d'exclusió social s'encarreguen de recollir i empaquetar 4.200 quilos de roba diaris

05/02/2024

Mercè Valero

Na Nani fa quatre mesos que treballa a Eines X Inserció, una empresa de Càritas. Venia d’una situació familiar complicada que va acabar amb una depressió greu. Quan se’n va recuperar, una orientadora laboral li va proposar aquesta feina. “Són tres anys per donar-te una bona empenta i tirar endavant”, explica mentre condueix una furgoneta.

Cada dia, de dilluns a divendres, recull la roba que la gent diposita dins els 208 contenidors que Càritas té repartits per tot Mallorca. Les rutes de recollida les fan en funció de com estan de plens els contenidors, que estan sensoritzats. De mitjana recullen 4.200 quilos de roba i calçat diaris, unes mil tones anuals.

Recollir la roba, dur-la a una nau de Palma i empaquetar-la és una feina que fan deu persones en risc d’exclusió social. Tenen contractes d’inserció que duren un màxim de tres anys. Quan arriben a l’empresa Eines X Inserció fan un pla de feina amb ells i els ofereixen formació perquè al final es puguin integrar al mercat laboral en igualtat de condicions que totes les altres persones que cerquen feina.

Un pic per setmana com a mínim carreguen un contenidor amb 17.000 quilos (57 sacs) de roba i calçat i s’envia a una planta de tractament de Barcelona. Allà separen tot el que pot tenir una segona vida (el 57%), mentre que el 36% es recicla i el 7% és considerat rebuig i acaba a la incineradora.

El 57% de la roba que es reutilitza es revèn a les botigues de la cooperativa Moda Re-. A Mallorca n’hi ha tres (a Palma, Inca i Manacor). A totes també hi fan feina persones en risc d’exclusió social, com és el cas de n’Eva, una exiliada de Veneçuela que està pendent de la resolució de la petició d’asil: “Allà també hi tenia un comerç, però vaig ser amenaçada i vaig haver de fugir”.

Entre el 60% i el 70% de les persones en programes d’inserció amb Càritas troben feina en acabar aquests contractes.

05/02/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris