L%26apos%3Baudi%C3%A8ncia+de+les+auton%C3%B2miques+creix+un+3%2C7%2525

EPRTVIB informa

L’audiència de les autonòmiques creix un 3,7%

La majoria dels ciutadans (73,4%) considera que els serveis audiovisuals públics autonòmics són necessaris, un 2,8% més del que opinaven sobre aquest tema fa un any. Així mateix, el 82,5% dels espanyols destaca que contribueixen a promoure la cultura i la llengua de cada territori, una percepció també en línia ascendent, amb un increment del 5,6% respecte a 2018.

Aquestes són algunes de les conclusions de la segona enquesta realitzada per Gfk per a FORTA, l’organisme que reuneix els principals serveis audiovisuals públics autonòmics, per a conèixer l’opinió dels ciutadans sobre el paper que juguen i la seva rellevància en el context actual.

Segons el nou informe, les televisions autonòmiques són el mitjà que més contribueix a la promoció dels trets culturals d’una regió. Fins i tot en aquelles comunitats que no compten amb canal autonòmic propi es considera que aquests mitjans són els que més aporten a l’hora de difondre la realitat i la cultura local. En el conjunt d’Espanya, el 58,5% dels enquestats creuen que les autonòmiques ofereixen continguts d’interès que no tenen cabuda en altres mitjans, dada que s’ha elevat un 11% en comparació amb el mateix estudi presentat fa un any.
“En un any tan especial en la nostra trajectòria en el qual es compleixen 30 anys des que es posés en marxa FORTA, observem com creix l’atenció i la necessitat entre els ciutadans pel servei que ofereixen els mitjans audiovisuals públics autonòmics, tant en termes d’audiència com en valoració, alguna cosa que es reflecteix en aquesta segona enquesta que hem realitzat. El panorama audiovisual ha canviat de manera notable en els últims anys amb formats i tendències en constant evolució, però l’interès pels continguts pròxims que afecten el dia a dia de la gent continua més vigent que mai”, afirma Andreu Manresa, president de FORTA.

Atenció i visibilitat a una major varietat de públics i continguts
L’enquesta mostra també que per al 62,7% dels consultats, els mitjans audiovisuals públics autonòmics són els que atenen una major varietat de públics i de continguts, un 4,6% més del que opinaven en l’informe de 2018. I una mica més de la meitat (50,8%) destaquen el paper que tenen a l’hora de donar visibilitat a col·lectius (ONG, Associacions…) que no apareixen en altres mitjans, dada que també ha crescut un 11,6% respecte a l’any anterior.
A més, en la seva majoria, els espectadors reconeixen l’esforç realitzat per les televisions autonòmiques per a pujar al tren de la transformació digital i adaptar-se als canvis tecnològics que requereix el nou entorn audiovisual, i opinen (66,7%) que s’han modernitzat.

Contribució a la indústria audiovisual local
Per part seva, Enrique Laucirica, secretari general de FORTA, va voler destacar la dada de la millora respecte al nivell de coneixement dels usuaris sobre la contribució de les televisions públiques autonòmiques a l’impuls i desenvolupament de la indústria audiovisual, que ha passat del 39,4% en 2018 al 46% en 2019. La dada, no obstant això, “encara és baixa i ens indica que hem de continuar posant l’accent a mostrar l’esforç que realitzen els mitjans de FORTA per a impulsar la indústria audiovisual dels seus territoris”.
En aquesta línia, Laucirica ha volgut posar en relleu les últimes dades quant a producció audiovisual de les autonòmiques, que “només durant l’any 2018 van donar suport a la creació de 280 produccions audiovisuals, contribuint a impulsar el teixit empresarial audiovisual de proximitat en les diferents comunitats i en el conjunt estatal”. A més, moltes d’aquestes produccions, afegeix Laucirica, “van tenir un protagonisme destacat en la passada 33 edició dels Premis Goya de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques d’Espanya, amb 32 nominacions i 7 Premis Goya”.

Les autonòmiques milloren les seves xifres d’audiència
Els serveis audiovisuals públics autonòmics englobats a FORTA mantenen i reforcen la seva connexió amb els espectadors, a la vista de l’evolució de la seva quota d’audiència en els últims tres anys. Així, la quota d’espectadors que visualitzen el conjunt de les televisions autonòmiques va augmentar un 3,7% entre 2016 i 2017, i un 2,9% entre 2017 i 2018, la qual cosa suposa un augment total del 5,9% entre 2016 i 2018, aconseguint una quota d’audiència del 7,8%.
El creixement de les autonòmiques en “primetime” entre 2017 i 2018 s’eleva un 5,2%, mentre que els informatius en “primetime” dels mitjans de FORTA creixen un 4,2% en l’últim any, sent els que més augmenten en aquesta franja horària. D’aquesta manera, el conjunt de les televisions autonòmiques és el que més creix durant 2018 entre les televisions generalistes.