economia

El balanç de final de temporada: difícil allargar més enllà d’octubre

Platja de Palma pot avançar una o dues setmanes el tancament d'hotels


El sector turístic continua amb el motor en marxa aquest final de temporada. En aquest inici del mes de setembre, el volum de reserves hoteleres arriba al 76 per cent del qual hi havia en les mateixes dates del 2019, un any turístic bo, just abans de la pandèmia. Segons les dades del president de Turistec, el Clúster de Tecnologies de la informació aplicades al turisme, Jaume Montserrat, si la tendència es manté, el mes de setembre acabarà de manera positiva per al sector turístic illenc.

Cauen les reserves a l’octubre

Són dades bones i que indiquen optimisme, però que, de moment, no es repeteixen al mes d’octubre. Segons el també director de Dingus, el volum de reserves per al mes que ve cau més de la meitat, respecte d’aquest setembre. És a dir, que per a l’octubre les reserves són només un 40 per cent de què eren el 2019. Un indicador, diu Montserrat, que mostra que serà difícil que la temporada es pugui allargar: “Encara que canviàssim a poc a poc les regulacions i de qualque manera la incertesa de la pandèmia, al final tindrem temporada baixa nostra. No veiem indicis que més enllà del 18-20 d’octubre la cosa es pugui allargar com algú pensava en un principi”.

Bones perspectives per a la temporada 2022

Aquesta és la creu de la notícia, la cara, segons Turistec, ens la donen les dades de la pròxima temporada. I és que, de manera sorprenent, les xifres de reserves són altes a partir del mes de març de l’any que ve. En aquests moments, el ritme de reserves ja és del 70 per cent respecte de les mateixes dates de 2019. Segons Montserrat: “Ara mateix el ritme d’entrada de vendes estaria gairebé en aquest 70 per cent. També és veritat que aquests anys teníem percentatges de cancel·lació que no superaven el 21 per cent, però, des de l’any passat estem funcionant amb percentatges de cancel·lació que dupliquen aquesta quantitat, ara mateix estem en el 42’5 per cent de percentatge, però almanco l’expectativa del mercat és que almanco es vol posar en marxa

Sigui com sigui, les illes continuen en el centre de l’interès dels visitants. La intenció dels turistes, és a dir aquells que cerquen a les pàgines web les destinacions que més els interessen per a viatjar, ha augmentat un 25 per cent, respecte d’altres anys. Les Balears, especialment Mallorca, es confirmen enguany com una de les destinacions més cercades de la Mediterrània.

Les valoracions dels hotelers

I aquestes xifres positives d’aquest final de temporada les confirmen els hotelers. Durant les primeres setmanes d’aquest mes l’ocupació a zones com la Platja de Palma, Sóller, a Mallorca i les Pitiüses s’ha mantingut. Ara, però, la darrera quinzena del mes arriba amb una aturada de reserves i els primers tancaments d’hotels.

Eivissa i Formentera creuen que les xifres turístiques d’aquest estiu han estat satisfactòries. L’agost ha acabat amb una ocupació només un 15 per cent inferior el 2019, abans de la pandèmia i un any amb molt bones xifres turístiques. Segons la Federació Hotelera de les Pitiüses, les Balears han estat de “moda” aquest estiu. Una tendència que s’ha mantingut aquest principi de setembre. També positius es mostren els hotelers de Sóller. Asseguren que continuen amb el 100 per cent de la planta hotelera oberta i tenen el 80 per cent d’ocupació, molt similar a altres mesos. Lluís Rullan, és el president de l’associació: “De moment no hi ha cap informació de tancament anticipat. Tancaments previstos, com era habitual, fins a finals d’octubre a la planta hotelera de Sóller que és una de les que està oberta més mesos de l’any, però les previsions del mes d’octubre encara estem enfora perquè fem feina amb dues setmanes previsió vista”.

Avançament en el tancament d’hotels a Platja de Palma

A la Platja de Palma les previsions no són tan optimistes. Preveuen una ocupació del 65 per cent aquest setembre, un 20 per cent menys que el 2019. I això que aquest mes era un dels històricament més bons per aquesta zona turística de Mallorca. Així ho ha assegurat la presidenta de l’Associació. Isabel Vidal confirma també que s’ha avançat unes setmanes el tancament de la planta hotelera: “Sí que és possible que hi hagi  una o dues setmanes d’avançament en el tancament a causa d’aquestes ocupacions, però res molt enfora del que havíem vist altres anys comparat amb aquests anys de pandèmia. És a dir, no és un tancament un 15 d’agost com vàrem veure l’any passat per mor de les restriccions”.

Satisfacció en el lloguer turístic

I a banda dels hotels, els que també tenen una bona temporada són els habitatges de lloguer turístic. El setembre està essent un bon mes i esperen superar el 60% de l’ocupació a les Illes. Amb vista a l’octubre, hi ha optimisme en el sector, encara que és difícil fer previsions, ja que sempre hi ha reserves i cancel·lacions de darrera hora. Antoni Barceló, president d’Habtur Balears afirma: “El setembre no ha estat un mal mes, això sí, tot és molt de darrera hora, però sí que creim que estarem per damunt del 60 per cent d’ocupació, tot i que és mal de saber perquè depèn de les reserves de darrera hora. L’octubre pareix que no serà un mal mes el que passa és que hi ha molta volatilitat de reserves”

Barceló ha assegurat que la temporada ha estat millor del que s’esperava i s’ha arribat a un 70% de reserves al juliol i a un 80% a l’agost. Per altra banda, aquest estiu han tengut més èxit les cases petites de dues o tres habitacions llogades per parelles amb fills o sense.

Més informació:


Es recupera el turisme alemany a la Platja de Palma

 

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

El parc fotovoltaic de Lloseta entrarà en servei pel desembre

Proveirà d'energia la futura planta d'hidrogen que s'ubicarà devora la planta de Cemex

Menorca es promocionarà com a destinació turística per a teletreball

Invertirà diners de promoció a ser 'e-working-land' i ajudarà les empreses menorquines perquè adaptin la seva oferta a aquest perfil...

Airbnb ofereix iots i velers com a apartaments turístics sense llicència

La plataforma els publicita com a Allotjaments Únics a ports de les Balears a un preu mitjà de 150 euros...

La vaga de fems a Menorca s’estén a Sant Lluís i CCOO no veu segur que es pugui donar per resolt ja el conflicte

Si l'assemblea de treballadors no ratifica aquest dilluns la desconvocatòria, tambñe aturaran els treballadors des Mercadal