Els estrangers comencen a comprar-hi pisos i les immobiliàries pronostiquen pujades de preu de fins al 30 per cent
23Recordeu quan Santa Catalina era un barri de Palma de gent treballadora? Quan encara no hi havien arribat els estrangers? Doncs en aquest punt es troba actualment Pere Garau, a les portes d’una transformació semblant. Quan hi passeges encara no ho notes, però els primers ciutadans alemanys, danesos i suecs ja hi han aterrat. Tot i que el fenomen és encara incipient, les immobiliàries vaticinen que la història es repetirà.
“No sabem per què, però els estrangers tendeixen a comprar a prop de mercats d’aliments i productes frescos. Si et fixes van fer el mateix amb Santa Catalina. Una zona que fa anys també estava degradada, amb un mercat, que després s’ha transformat. Ara ja ha tocat sostre, el que hi ha és especulació per part dels mateixos estrangers. Revenen a compatriotes seus per un preu desorbitat”. I això ho saben els nous compradors, que han començat a baratar la zona per una altra: Pere Garau. Ho ha confirmat a IB3 Notícies el president de l’Associació d’Immobiliàries de les Illes, Antoni Gayà, qui lamenta que, al final, aquests indrets perden l’essència.
Als residents, als veïnats de Pere Garau, els regala aquest consell: “Que no es tornin bojos, que no venguin encara que un estranger els ofereixi més doblers dels que esperaven. Que aguantin”. I això per què? Perquè la barriada, diu Gayà, està a punt de revalorar-se.
PISOS UN 30 PER CENT MÉS CARS EN 5 ANYS
El gerent de la immobiliària Huanding de Pere Garau, Minwei Jiang, s’atreveix a posar xifra a l’encariment dels pisos previst a Pere Garau: fins a un 30 per cent en un màxim de 5 anys. Aquest 2021, Jiang ja ha venut 3 cases a estrangers. Diu que sobretot demanen àtics, d’uns 100 metres quadrats amb terrassa, prop de la plaça del mercat. Ara, el preu d’un habitatge d’aquestes característiques al barri oscil·la entre els 230.000 i els 250.000 euros. Li afegim aquest 30 per cent de pujada mitjana i tenim un preu semblant, encara que una mica inferior, al de Santa Catalina. “La primera vegada que varen vendre un pis a un alemany ens vàrem sorprendre. Però ara ja n’hi ha. De fet, al carrer ja en veus que viuen aquí”, explica.
Matisa que no tots els estrangers que compren a Pere Garau ho fan per viure-hi. També n’hi ha que volen l’immoble per invertir, per llogar després. És el cas d’una clienta danesa que fa uns mesos li va comprar un sisè pis davant el mercat. Explica que la dona ja tenia 7 propietats a Palma i que també volia aquesta per fer negoci. Reconeix que va quedar molt sorprès quan li va pagar l’immoble “per avançat, sense haver firmat el contracte, i amb totes les gestions fetes per telèfon”. Una manera de funcionar que encara xoca als residents, però que, segons l’empresari, de vegades passa amb aquests tipus de clients.
Els residents es mantenen a l’expectativa. El portaveu de l’Associació de Veïnats de Pere Garau, Nael Salo, reconeix que el barri està canviant. En una entrevista a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio, ha reconegut que encara no han notat la presència d’aquests estrangers. “El que sí que veiem, i que s’ha de frenar immediatament, és com la remodelació de Nuredduna per part de l’Ajuntament de Palma ja ha disparat allà el preu dels lloguers. El barri és molt gros, es vera que la zona del mercat desperta interès”. Salo ha criticat durament la gentrificació que suposen tots aquests canvis. “Ja ha passat al centre i a Santa Catalina, que treuen els veïnats. És la conseqüència de la turistificació d’aquests indrets”, ha conclòs.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu