societat

El Cant de la Sibil·la torna per anunciar l’arribada de Nadal a Menorca

S'interpretarà dia 22 a Santa Maria, i el dia de Nadal a la Catedral de Ciutadella i a Santa Eulàlia

El+Cant+de+la+Sibil%C2%B7la+torna+per+anunciar+l%27arribada+de+Nadal+a+Menorca

És temps de Nadal i per tant temps per tornar a sentir el cant de la Sibil·la a les esglésies. La història de la representació d’aquest cant litúrgic de l’Edat Mitjana a cadascuna de les Illes és diferent. Si a Mallorca mai no es va arribar a perdre, a Menorca s’ha recuperat fa només 13 anys i la canten a Ciutadella,a Maó i Alaior mentre que a Eivissa es representa molt esporàdicament.

Va ser a l’església de Santa Maria, ara fa 13 anys, on es va recuperar el Cant de la Sibil·la a Menorca, després de 250 anys d’absència. Una tradició medieval que es representa des de l’Edat Mitjana al sud d’Europa, però sobretot durant les nits de Nadal dels llocs de parla catalana. A Menorca, es continuà representant fins al segle XIX. Mentre que a llocs com Mallorca es continuà interpretant, a Menorca s’acabà perdent.

Precisament del segle XVIII és el document que es va localitzar a Menorca, i que la soprano Maria Camps recuperà fa poc més d’una dècada. D’aleshores ençà, es convertí en la veu que anuncia l’arribada de Nadal. Una convidada a la reflexió sobre el bé i el mal durant les festes nadalenques, que interpreta ‘a cappella’ i amb una espasa aixecada davant del rostre. A Menorca es tornarà a interpretar, com ja és tradició, dia 22 a Santa Maria, i el dia de Nadal a la Catedral i a Santa Eulàlia.

 

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Producte local i ecològic, també a les escoles

Set escoles de Mallorca han implantat ja el programa pilot Mallorca al Plat per promoure el consum de productes de les Illes

El port de Ciutadella registra noves rissagues de fins a 60 centímetres

Després que divendres les oscil·lacions assolissin els 1,20 metres

Unes quaranta persones marxen per a la llibertat del poble sahrauí

Reclamen al govern estatal que assumeixi la seva responsabilitat perquè n'és la potència administradora