societat

El Cant de la Sibil·la torna per anunciar l’arribada de Nadal a Menorca

S'interpretarà dia 22 a Santa Maria, i el dia de Nadal a la Catedral de Ciutadella i a Santa Eulàlia

El+Cant+de+la+Sibil%C2%B7la+torna+per+anunciar+l%27arribada+de+Nadal+a+Menorca

És temps de Nadal i per tant temps per tornar a sentir el cant de la Sibil·la a les esglésies. La història de la representació d’aquest cant litúrgic de l’Edat Mitjana a cadascuna de les Illes és diferent. Si a Mallorca mai no es va arribar a perdre, a Menorca s’ha recuperat fa només 13 anys i la canten a Ciutadella,a Maó i Alaior mentre que a Eivissa es representa molt esporàdicament.

Va ser a l’església de Santa Maria, ara fa 13 anys, on es va recuperar el Cant de la Sibil·la a Menorca, després de 250 anys d’absència. Una tradició medieval que es representa des de l’Edat Mitjana al sud d’Europa, però sobretot durant les nits de Nadal dels llocs de parla catalana. A Menorca, es continuà representant fins al segle XIX. Mentre que a llocs com Mallorca es continuà interpretant, a Menorca s’acabà perdent.

Precisament del segle XVIII és el document que es va localitzar a Menorca, i que la soprano Maria Camps recuperà fa poc més d’una dècada. D’aleshores ençà, es convertí en la veu que anuncia l’arribada de Nadal. Una convidada a la reflexió sobre el bé i el mal durant les festes nadalenques, que interpreta ‘a cappella’ i amb una espasa aixecada davant del rostre. A Menorca es tornarà a interpretar, com ja és tradició, dia 22 a Santa Maria, i el dia de Nadal a la Catedral i a Santa Eulàlia.

 

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

darrers sumaris


més contingut relacionat

Milers de persones gaudeixen del Correfoc de Sant Sebastià

Creu Roja ha repartit un decàleg informant sobre com s'ha d'actuar per no patir cremades

El centre educatiu d’APROSCOM Fundació ha guanyat el premi de l’IMAS a millor projecte d’innovació social

El projecte MAGRANA defensa que totes les escoles estan capacitades per poder treballar amb nins amb discapactitat dins les aules...

En ‘Jeroni’ pare s’estrena per primera vegada a la baixada del corb de Mancor

El Ple municipal vol demanar al Consell de Mallorca que declari aquesta festa Bé d'Interès Cultural Immaterial

El Govern desmenteix que l’helicòpter que utilitzà Pedro Sánchez a Mallorca entorpís les tasques de rescat de David Cabrera

El Delegat del Govern i la Guàrdia Civil asseguren que Dijous dematí les tasques de rescat no havien de menester...