Enguany només el 50% de petits locals mantenen obert, pràcticament totes les grans discoteques i sales tanquen, i proliferen les festes il·legals a xalets, restaurants i discoteques sense llicència
Diverses persones participen en el preraïm celebrat al migdia d'aquest divendres, com a assaig de les campanades d'Any Nou a la Porta del Sol, a Madrid. EFE/Víctor Lerena
15
Els ajuntaments temen una allau de botellades i de festes il·legals aquest Cap d’Any
“Ens hem quedat sense pla. Tothom està malalt, confinat, o és contacte estret”, diu la propietària d’un petit restaurant que volia obrir aquest Cap d’Any, però que al final tanca i només farà menjar per emportar-se’n.
A Palma gairebé totes les festes de Cap d’Any estan suspeses. No hi haurà festa a Cort, però es podràn seguir les campanades d’en Figuera, en directe a IB3. Serà un programa especial presentat per Miquel Montoro, Àngela Alfaro i David Ordinas on no faltaran la música ni l’humor.
Segons l’Associació Balear de l’Oci i Entreteniment (ABONE), enguany només el 50% de petits locals mantenen obert, i pràcticament totes les grans discoteques i sales tanquen. Només Es Gremi manté la seva festa especial de Cap d’Any.
“És molt important que tots els establiments compleixin amb la normativa establerta,
així com els seus treballadors, però com a patronal volem i hem de fer una crida
a la responsabilitat individual de tota la ciutadania i dels nostres clients en particular”, ha recordat ABONE en un comunicat. “Igual que respectam les normes per anar al súper, també ho hem de fer si sortim a prendre una copa”, ha recalcat la patronal.
La majoria d’ajuntaments de les Illes Balears han cancel·lat els actes previstos per aquesta nit de Cap d’Any. La Federació de Municipis (FELIB) tem que això provoqui l’organització de botellades i de festes il·legals: “Feim una crida al seny i a la responsabilitat de tots els ciutadans. Es poden celebrar festes, però amb coneixement”, ha dit Antoni Salas, president de la FELIB en una entrevista a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio.
“Ens preocupa que les anul·lacions de festes causin trobades il·legals. D’això, n’hem parlat amb Interior, el Govern i el Consell de Mallorca i els hem demanat màxima coordinació. També la Guàrdia Civil rastreja qualsevol moviment sospitós per internet”, ha explicat Salas, qui també ha confiat que el dispositiu especial de reforç pels pobles amb menys plantilla policial ajudi a evitar concentracions perilloses de gent. “Hem de pensar que tots tenim pares i padrins i que portar un contagi a casa pot ser molt greu”, ha conclòs.
Després d’un desembre amb set rècords de temperatura màxima, la previsió meteorològica apunta a un Cap d’Any a 20 graus, un “bon temps” preocupant que només s’entén en el context del canvi climàtic.
Per aquest Cap d’Any, un anticicló potent donarà continuïtat a la pujada de temperatura en un episodi impropi d’aquesta època. L’anticicló ocuparà el centre sud del continent europeu i afectarà de ple la Mediterrània Occidental i les Balears en particular. Allargarà la dinàmica càlida fins ben entrat el 2021, amb valors molt per sobre els habituals fins dia 4 de gener. Un bon temps que pot incitar a la formació de botellades a les platges o en alguns punts de la via pública.
Mentre moltes discoteques han decidit no obrir per Cap d’Any, proliferen les festes il·legals a xalets, restaurants i discoteques sense llicència de Mallorca i Eivissa. L’Associació de l’Oci nocturn ha comptabilitzat que per avui vespre s’han organitzat 12 festes sense permís. Això vol dir que no es controlarà de cap manera la cabuda i si els assistents fan un bon ús de la mascareta.
Entre aquests establiments Abone denuncia que hi ha sa Possessió, el Poblado Night, la Discoteca New Milennium o el Club Mutante a Palma. A les xarxes socials, també hi ha festes d’Eivissa i Mallorca que s’anuncien a xalets privats amb ubicació secreta i fins poques hores abans els assistents no poden saber on se celebraran. En alguns d’aquests indrets els assistents NO poden dur el mòbil per no gravar imatges i hi ha inhibidors de freqüència. És el president d’ABONE, Miguel Pérez Marsá en declaracions a IB3 Ràdio.
L’Ajuntament de Palma ha anunciat el dispositiu que durà a terme la Policia Local a la nit de Cap d’Any: la xifra d’agents que patrullaran per Ciutat es duplicarà respecte als policies que habitualment presten el servei. Tot, per mitigar l’impacte que puguin tenir les celebracions en plena sisena onada de la Covid.
Convé recordar que des de dia 9 de desembre està en marxa la campanya d’aquest Nadal, que s’ha dividit en dues grans àrees d’actuació: una centrada en el control i la fluïdesa del trànsit i l’altra en la seguretat ciutadana i aglomeracions. El desplegament s’allargarà fins al 7 de gener.
Des de dia 29 els casos positius que tenen símptomes lleus o són asimptomàtics no rebran seguiment per part del centre de Salut ni de la Central Covid. Així ho anuncià la consellera de Salut, Patrícia Gómez, en la roda de premsa de presentació d’una nova eina d’autoseguiment per a contactes estrets.
La nova web, que reforçarà la Central Covid, funciona així: la central enviarà als positius un enllaç, que la persona infectada haurà d’enviar als seus contactes estrets perquè (entre el cinquè i el setè dia del contacte) puguin demanar cita per a una prova.
Així, els contactes estrets no hauran d’esperar que els telefonin i rebran informació pràctica de com han de procedir per protegir-se a ells mateixos i als altres. El canvi de protocol implica que a partir d’ara els casos positius que tenen símptomes lleus o són asimptomàtics rebran l’alta automàticament en deu dies, sense cap prova de sortida ni de confirmació, a excepció dels professionals sanitaris i sociosanitari.
Els casos desbordats de Covid-19 també han provocat que, a les portes de la festa de la nit de Cap d’Any, s’intensifiqui la demanda de proves d’antígens a les Balears. Les farmàcies pràcticament no en tenen en estoc, però avui han arribat 20.000 tests a l’arxipèlag i la Cooperativa d’Apotecaris les distribuirà per cadascuna de les Illes. Per la setmana que ve es preveu que n’arribin 60 mil més.
“Els tests d’antígens (sense símptomes) abans d’un sopar no tenen cap utilitat, fan una falsa sensació de seguretat. Els tests negatius indiquen que la carrega viral en aquell moment és baixa, però pot augmentar”, segons han explicat aquesta setmana la consellera Patricia Gómez, i la subdirectora d’Atenció Primària, Marga Servera.
Les celebracions del 31 de desembre es viuran de manera diferent en cadascuna de les 17 autonomies, ja que les comunitats han ultimat, a un dia de finalitzar aquest 2021, els seus plans per a aquestes dates.
Aquests plans van des d’aplicar mesures més dures davant l’explosió de nous casos, com ocorre en vuit comunitats autònomes, que han tornat a recórrer de nou al toc de queda o al tancament avançat de l’hostaleria, fins no prendre cap restricció especial per a aquestes dates, com han optat a Madrid, Castella-la Manxa, Extremadura i Castella i Lleó.
En concret, Catalunya, Aragó, Astúries, Galícia, La Rioja, Múrcia, Navarra i País Basc són les comunitats autònomes que han tornat a recórrer al toc de queda nocturn o al tancament de l’hostaleria a partir de les 0.00 hores o la 01.00 de la matinada.
Per la seva part, Andalusia, Aragó, Astúries, Balears, Ceuta, Canàries, Melilla, Cantàbria, Catalunya, Navarra, País Basc, Comunitat Valenciana, Galícia, La Rioja i Múrcia mantenen en aquestes dates l’exigència del Certificat Covid per a accedir a determinats espais.
Es Gremi i els esforços per poder tornar a ballar com abans
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu