societat

El cap de Virologia de Son Espases: “Endarrerir l’obligatorietat de dur mascaretes per no tenir-ne prou és una excusa de mal pagador”

"Si s'haguessin implantat abans, hauríem tallat molt més prest la circulació del virus"

El+cap+de+Virologia+de+Son+Espases%3A+%26quot%3BEndarrerir+l%26apos%3Bobligatorietat+de+dur+mascaretes+per+no+tenir-ne+prou+%C3%A9s+una+excusa+de+mal+pagador%26quot%3B

/EFE.


El cap de Virologia de Son Espases, Jordi Reina, ha criticat aquest dijous a IB3 Ràdio que “el Ministeri ha trigat moltíssim a implantar la mascareta. No haver-ho fet abans per no tenir-ne prou és una excusa de mal pagador”. Reina ha explicat que les mascaretes són un element essencial, en ser “una estructura mecànica que impedeix la propagació del virus”. “Si s’haguessin implantat abans, hauríem tallat molt més prest la circulació del virus. Per fer-nos-en una idea, ara mateix, per infectar-nos, hauríem d’estar en contacte amb unes 100.000 persones, perquè la circulació del virus ara és més petita. La màscara fa la seva funció, però hauria estat molt més efectiu que s’hagués implantat fa tres o quatre setmanes, quan la propagació del virus era molt més gran”.

Reina ha recordat que el mecanisme bàsic de transmissió del coronavirus és la via respiratòria, són les secrecions respiratòries, les que s’emeten durant la tos o l’esternut. El segon mecanisme de transmissió, ha dit, són les mans, a través del contacte amb aquestes secrecions o amb persones malaltes amb la Covid-19. Amb tot, amb el parlar també podem contagiar el virus, perquè en xerrar fort també s’emeten partícules de saliva. “Cal extremar la rentada de mans”, ha repetit com un mantra.

Tot i que hi ha estudis de laboratori que indiquen que les superfícies poden contenir i contagiar també el coronavirus, Reina assegura que no hi ha hagut encara cap cas de contagi per haver tocat una taula, un tros de fusta o una bossa de plàstic.

Com i on és obligatori dur mascareta?

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) publicat aquest dijous 21 de maig una ordre que decreta i regula l’ús obligatori de mascaretes a tots els usuaris del transport en autobús, ferrocaril, aeri i marítim.

En el cas dels passatgers de bucs i embarcacions, no és necessari l’ús de mascareta quan siguin dins el seu camarot.

Els treballadors dels serveis de transport que tenguin contacte directe amb els viatgers hauran dur mascaretes i tenir accés a solucions hidroalcohòlioques per tenir una higiene de mans freqüent.

Als transports en motocicletes, ciclomotors i vehicles de categoria L, en general, quan viatgin dos ocupants, hauran de dur mascareta o casc integral quan no convisquin en el mateix domicili.

Als transports públics, privats complementaris i privats particulars de viatges en vehicles de fins a 9 places, inclòs el conductor, els ocupants han de dur mascareta quan no tots convisquin al mateix domicli.

Als vehicles d’una única filera de seients, com és el cas de vehicles pesats, furgonetes o d’altres, en els quals viatgi més d’un ocupant, hauran de fer-se servir mascareta quan no convisquin al mateix domicili.

Aquesta ordre té vigència des de les 00:00 hores del 21 de maig fins a la finalització de l’estat d’alarma, incloses les seves pròrrogues.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Quatre de cada deu adolescents estan preocupats per la covid, segons UNICEF

La crisi socioeconòmica derivada de la pandèmia se situa com la segona major preocupació per als enquestats

El PIAT de Mallorca ja preveu la prohibició de lloguer turístic a plurifamiliars a Palma

Després de la sentència del TSJIB, que en tomba la prohibició que va fer Cort, el batle recorda que tanmateix...