X

El cap de Virologia de Son Espases: “L’anunci de la vacuna Pfizer és precipitat; els americans han volgut ser els primers per política”

Jordi Reina assegura que "a nivell europeu i nacional el virus està guanyant la batalla: ara mateix l'única forma d'aturar la transmissió és un confinament domiciliari"

10/11/2020

El cap de Virologia de Son Espases: “L’anunci de la vacuna Pfizer és precipitat; els americans han volgut ser els primers per política”

Imatge d'arxiu. /EFE


Escolta aquí l’entrevista completa a IB3 Ràdio

El cap de virologia de Son Espases, Jordi Reina, ha demanat a IB3 Ràdio prudència d’avant l’anunci de la vacuna de la farmacèutica nord-americana Pfizer. “Els resultats no s’han publicat encara a cap revista científica, no coneixem exactament la lletra petita. Diuen que té una eficàcia del 90%, però aquesta eficàcia s’ha demostrat només en un grup molt petit: 94 persones vacunades exposades al virus. És un estudi que només ha durat dos mesos, no en coneixem la protecció real ni quina durada tendrà. Està clar que necessitarem més d’un tipus de vacuna, no és el mateix vacunar un infant de dos mesos que una dona embarassada o un senyor de 80 anys”, ha dit.

El doctor ha reconegut que la vacuna és la millor esperança que tenim, perquè no ara mateix, a nivell europeu, no tenim el control. “Tot i el confinament i les mascaretes, el virus segueix circulant. Les dades no són el que voldríem. No estam aconseguint aturar la dispersió del virus a través de les restriccions. Sense la vacuna serà molt difícil aturar-ne la propagació sobretot entre la població de risc”, ha explicat, tot assegurant que “el virus està guanyant la batalla, encara que podríem guanyar la guerra amb el temps. O la gent no està complint d’una forma clara i definitiva les normes o vertaderament el virus s’està transmetent a través d’uns mecanismes que encara no coneixem. Tots els epidemiològics europeus no entenen aquesta segona onada tan massiva i la velocitat de dispersió. És cert que el virus ha mutat, s’ha adaptat a l’espècie humana i és molt fàcil de transmetre. O posam mesures molt més restrictives o la situació anirà a pitjor. Ara mateix l’única forma d’aturar la transmissió és un confinament domiciliari. Per sort, la penetració del virus sembla estar més controlada a les Illes, el sistema sanitari està absorbint tots els increments. La situació està molt allunyada de la situació nacional”. “Ara mateix, si no hi ha un canvi radical, a les Illes no és necessari un confinament domiciliari”, ha assegurat.

“Una cosa és fer un assaig entre 10.000 persones i l’altra vacunar a mils de milions de persones. Si l’objectiu és vacunar el percentatge més gran de la població humana, s’ha de tenir una seguretat absoluta o gairebé absoluta que això no tendrà efectes col·laterals negatius. L’eficàcia del 90%, significa que hi ha un error de 10 persones, 10 persones a qui no ha fet afecte la vacuna i mantendran el virus dins la població”, ha afegit.

Reina assegura que “vacunar és un procés complicadíssim. En aquesta ocasió, s’han precipitat amb l’anunci, perquè la vacuna s’hauria de mantenir a -70 graus. Des del punt de vista logístic és molt complicat. Preparar els plans de vacunació massiva implicarà comprar congeladors, material i equipament que en complicarà molt la implantació. A més, es necessiten dues dosis; repetir el procés almenys dues vegades”.

Els americans volien, des del punt de vista polític, donar la notícia i han volgut ser els primers. La Comunitat Europea té unes normes molt estrictes per acceptar una vacuna, i sobretot donar el permís per començar la vacunació massiva.

La vacuna de Pfizer

La farmacèutica nord-americana Pfizer assegura que la seva vacuna contra la Covid-19 és eficaç en més del 90%.  La farmacèutica qualifica d’èxit els primers resultats obtinguts en els assajos de la fase 3.

Segons afirma, la vacuna que desenvolupa conjuntament amb l’alemanya Biontech, ha demostrat la seva eficàcia contra el coronavirus en participants, alguns dels quals han rebut la dosi i d’altres un placebo. Les proves han estat realitzades a més de 43.000 voluntaris.

Biotech i Pfizer calculen que enguany podran produir 50 milions de dosis de la vacuna.

Economia 

L’Ibex 35 es disparava un 8,57% aquest dilluns, la qual cosa portava al selectiu a situar-se en els 7.459,4 punts, després de l’anunci de Pfizer sobre els avanços de la seva vacuna contra el Covid-19 i també motivat per la victòria del demòcrata Joe Biden en les eleccions presidencials dels EUA. La Borsa espanyola ha aconseguit la sisena major pujada de la seva història recent i la major en 10 anys i mig.

10/11/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris