L'enquesta atorga entre 29 i 34 escons al socialista Luis Tudanca, seguit de Fernández Mañueco, amb entre 24 i 30
Enquesta del CIS sobre les eleccions a Castella i Lleó ./ EP
17El Centre de Recerques Sociològiques (CIS) dona com a guanyador de les eleccions autonòmiques del pròxim diumenge a Castella i Lleó al PSOE, amb entre 29 i 34 escons, seguit del PP, amb entre 24 i 30 parlamentaris. Per tant, cap dels dos partits principals tindria majoria suficient per a governar en solitari, sinó que haurien de pactar amb altres grups.
Els del PP tampoc aconseguirien aquest avantatge únicament amb Vox, ja que aquest partit obtindria entre 8 i 9 escons. Només sumant també amb Ciutadans, que obtindria entre 2 i 5 representants, aconseguirien entre els tres la majoria absoluta, que se situa en 42 diputats.
Aquest enquesta del CIS s’ha realitzat amb 3.918 entrevistes en un total de 670 municipis repartits per les 9 províncies de Castella i Lleó, entre els dies 27 de gener i 2 de febrer, és a dir, en els primers dies de la campanya electoral. Segons precisa el CIS, s’ha fet una selecció aleatòria de telèfons fixos i mòbils sense considerar una estratificació prèvia de quotes per sexe i edat en la selecció de les persones entrevistades. El percentatge de telèfons fixos i mòbils utilitzat ha estat del 22 i del 78 per cent, respectivament.
Segons el citat sondeig, Ciutadans (7,6%) podria tenir grup propi, ja que li atribueix entre 2 i 5 escons, mentre que Juntes Podem (7,2%) podria mantenir els dos escons que té en l’actualitat i pujar fins a quatre. El mateix ocorre amb UPL (Unió del Poble Lleonès) amb el 4,6 per cent dels vots que passaria d’un escó a aconseguir entre 2 i 3 procuradors, igual que Per Àvila (1,2%), que obtindria entre 1 i 2 escons.
A més, aconseguiria entre 2 i 3 representants Soria Ja! (1,9%), formació sorgida de la plataforma del mateix nom que va néixer fa 20 anys per a lluitar contra la despoblació en aquesta província i que concorre per primera vegada a unes eleccions.
Aquests resultats no reflecteixen una possibilitat clara de govern per part de cap dels dos grans partits. Així, la suma de PSOE més Juntes Podem, en el millor dels escenaris, suposaria 38 escons. I el mateix succeeix amb el PP, que en el millor dels escenaris dels seus resultats amb els de Vox, sumarien 39 procuradors.
Pel que tots dos blocs, dreta i esquerra, dependrien dels acords que poguessin dur a terme amb Ciutadans, UPL, Per Àvila i Sòria Ja!.
Respecte a l’enquesta publicada el passat 26 de gener pel CIS, l’estimació de vot cau en tots els grans partits a excepció de VOX, que passa del 9,3 a l’11 per cent dels suports. Igualment, creix en estimació de vot en passar del 4 al 4,6 per cent; Per Àvila, de 1,1 al 1,2 per cent i Sòria Ja, del 1,6 al 1,9 per cent.
Per part seva, el PSOE, vencedor de les eleccions segons aquesta enquesta, baixa del 30,8 al 30,1 per cent en estimació de vot, però manté el seu sostre de procuradors en 34 escons, mentre que creix el seu sòl, dels 25 escons de l’enquesta de gener als 29 de la publicada aquest dilluns.
En el cas del PP, baixa una dècima en intenció de vot, del 29,8 al 29,7 per cent, però respecte a l’enquesta de gener perd dos escons, en passar de 32 a 30 escons, a més que també baixa en el seu mínim de procuradors, en passar de 27 a 24. Ciutadans mantindria la mateixa estimació d’escons, entre 2 i 5, per la qual cosa podria tenir grup propi d’aconseguir els cinc procuradors que li atorga com a màxim el sondeig, però baixa en estimació de vot, en passar del 7,9 al 7,6 per cent.
El mateix succeeix amb Unidas Podemos, que baixa més d’un punt en estimació de vot, del 8,7 al 7,2 per cent, la qual cosa es tradueix en una baixada en escons, en passar de l’estimació de l’enquesta de gener, que li situava en una forqueta que anava de 3 a 5 procuradors a una altra que va de 2 a 4.