X

El COFIB lidera l’estudi més complet a Balears sobre dues de les espècies de rajada més amenaçades del Mediterrani

El projecte Rajibal està obert a la participació ciutadana i podria abastar més espècies a mitjà termini

18/02/2023

El COFIB lidera l’estudi més complet a Balears sobre dues de les espècies de rajada més amenaçades del Mediterrani

59

El Consorci de Recuperació de Fauna de Balears (COFIB) lidera el projecte Rajibal, l’estudi més complet en l’arxipèlag sobre dues de les espècies de rajada més amenaçades del Mediterrani, obert a la participació ciutadana i que podria abastar més espècies a mitjà termini. Segons ha informat la Conselleria de Medi Ambient i Territori, el COFIB ha iniciat el primer estudi sobre les poblacions d’algunes espècies amenaçades en l’arxipèlag.

L’anomenat projecte Rajibal té una durada prevista de quatre anys i es marca com a objectiu principal millorar la informació disponible sobre aquestes espècies amb vista a millorar-ne l’estat de conservació. L’estudi se centra en dues espècies protegides que es troben molt amenaçades: la rajada blanca (Rostroraja alba) i la mantellina (Gymnura altavela). Si bé, no es descarta la possibilitat d’incloure altres elasmobranquis dins de la recerca.

Fins ara, només es disposava de les dades recopilades de les campanyes ‘Medits’ de l’Institut Espanyol d’Oceanografia (IEO), el programa ‘Dapera’ del Govern, i els albiraments recollits en diferents plataformes de ciència ciutadana, com ‘Observadors de la Mar’ i ‘The Meco Project’. Aquesta informació ha estat molt útil per poder detectar en quines zones s’ha evidenciat la seva presència i així poder delimitar l’àrea d’estudi amb fonament. A partir d’aquesta informació, ara es duen a terme campanyes en la mar per obtenir-ne nous registres i mostres per a la seva anàlisi.

D’una banda, quant a la rajada blanca, ja es col·labora amb els pescadors que treballen en les zones d’interès, perquè n’aportin dades en cas de captura accidental i per efectuar campanyes a bord de les seves embarcacions per dur el registre i mostreig de les possibles captures.

D’altra banda, quant a la mantellina, es duen a terme transsectes subaquàtics bussejant per registrar-ne nous albiraments i, si és possible, mostrejar-ne alguns exemplars.

18/02/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT