X

El Col·legi d’Enginyers de Camins lamenta l’endarreriment històric en la modernització de les infraestructures hídriques a Palma

El passeig Marítim obrirà els carrils tallats per mor de l'esvoranc al llarg d'aquest dijous

02/03/2023

El Col·legi d’Enginyers de Camins lamenta l’endarreriment històric en la modernització de les infraestructures hídriques a Palma

Redacció

Les màquines fan feina escarada per omplir el forat a l’asfalt de l’avinguda de Comte de Sallent. La canonada i els col·lectors que la van causar ja estan reparats i en els pròxims dies s’hi podrà a tornar a circular amb normalitat. El Passeig Marítim també reobrirà els 4 carrils de circulació durant el dia d’avui. El Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports adverteix que Palma va molt endarrerida en la modernització de les infraestructures hidràuliques, però reconeix que aquesta legislatura s’ha començat a posar fil a l’agulla.

“Hi ha diferents motius pels quals es poden produir esvorancs com els que hem vist aquests dies. O bé pel deteriorament i envelliment de les mateixes canonades, o bé per moviments en els fonaments que provoquen moviments de terra i fan que es trenquin”, ha explicat a IB3 Notícies el vicedegà del Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports, Toni Ginard.

En el cas de l’avinguda del Comte de Sallent per mor de la permeabilitat els fonaments fallaren i trencaren la canonada. I és que bona part dels 3 mil quilòmetres de canonades de Palma tenen una cinquantena d’anys i estan obsoletes. “Les canonades de plàstic noves tenen més permeabilitat al terreny i evitaria fets com aquests”, considera Ginard. En el cas del passeig Marítim el projecte de remodelació ja preveia canviar les canonades metàl·liques per unes noves de plàstic, però el col·lapse ha fet que se substituïssin abans d’hora.

La realitat és que les tempestes han fet aflorar molt més que aigua i esvorancs. “No s’havia fet pràcticament res en matèria de renovació d’infraestructures hidràuliques i la població de Palma ha crescut moltíssim els darrers anys”, tot i que Ginard reconeix que de, de mica en mica, aquesta dinàmica s’està començant a revertir.

Emaya ha renovat uns 70 km de canonades aquesta legislatura i ha posat mans a la feina amb la nova depuradora. Però el president d’Emaya Ramon Perpinyà reconeix que queda molt per fer. En total s’han destinat 110 milions per a la renovació de la xarxa d’aigües potables i residuals els darrers 4 anys.


L’Ajuntament de Palma preveu obrir en els pròxims dies el tram d’Avingudes afectat pel forat

02/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris