X

El Consell de Mallorca cerca les dones collidores d’oliva de la serra de Tramuntana per fer-ne un arxiu audiovisual

A Campanet n'han localitzades una quinzena

02/06/2022

El Consell de Mallorca cerca les dones collidores d’oliva de la serra de Tramuntana per fer-ne un arxiu audiovisual

Maria Antònia Buades

El Consell de Mallorca cerca dones que es dedicaven a la recol·lecció de l’oliva a la serra de Tramuntana. Dones que avui ja deuen tenir entre 80 i 90 anys. Són la memòria viva que pot documentar com la feina del camp preservava el paisatge i la tradició dels olivars. Avui, a Campanet, n’han reunit una quinzena, però l’objectiu és contactar amb moltes més.

El Consell de Mallorca els va atorgar la Medalla d’Honor com a gratitud per contribuir a mantenir el paisatge i els olivars de la Serra. Han passat molts d’anys, però encara recorden aquells anys d’infantesa on fer feina de sol a sol era una obligació que es feia amb gust. Na Margalida Grau conta, per exemple, que va començar a pujar a la muntanya amb nou anys per ajudar la seva mare.
Les germanes Canals collien oliva als olivars de Campanet. Amb 9 i 10 anys encaraven les campanyes de recollida com qualsevol dona i home d’aquell temps, on la feina es feia tota manual, i també ho recorden amb nostàlgia.

Amb el seu testimoni i tots els que puguin trobar, el Consell de Mallorca vol fer un treball audiovisual perquè la seva memòria no es perdi mai. Avui a Campanet s’han ajuntat una quinzena de dones collidores. El Consell demana la col·laboració per trobar-ne moltes més a tots els pobles de Mallorca i especialment els de la Serra.

02/06/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris