mallorca

El Consell de Mallorca cerca les vivències de les nines de la Misericòrdia

'Pa i pecat' recull el testimoni de les acollides en aquest espai estigmatitzat, com a patrimoni immaterial d'una època

Arxiu del So i de la Imatge, fons Rul·lan. Els infants orfes, acompanyats de les monges i els mestres, a la terrassa de la Misericòrdia, l’any 1934.


‘Si tengo pena, me consuelan, si tengo hambre me dan pan’. Així acabava la cançó que cantaven les nines de la Misericòrdia i que, molts anys després, encara recorda Catalina. Ella ha aportat el seu testimoni a ‘Pa i pecat’, la iniciativa del Consell Insular de Mallorca que vol recuperar la història d’aquest espai que va estigmatitzar durant molt temps, encara ara, els infants que hi vivien acollits i que quedaren marcats per sempre. En el cas de les dones, la marca era encara més gran. Els nins sortien amb oficis apresos i, en aquells temps de repressió i dictadura, les nines sortien de la Misericòrdia per ser monges, per casar-se o per anar a servir. Havien sobreviscut, havien tengut un plat a taula, però havien estat sotmeses a un adoctrinament total.  No els deixaven oblidar que eren pobres, que eren filles de rojos, d’empresonades, de represaliats.

Ara, un projecte del Consell Insular vol recuperar aquest patrimoni immaterial i fa una crida a totes les antigues alumnes perquè hi participin. De moment, ja són nou les dones que han explicat la seva experiència i no ha estat fàcil aconseguir-ho. Quan fa 40 anys llargs que es va tancar el centre, aquestes nines que fa molt que deixaren de ser-ho, no en volen parlar. Ni elles, ni tampoc volen que ho facin les seves famílies. Rosa Mascaró i Aina Noguera són les responsables d’aquesta iniciativa que, a partir d’avui, es mostrarà a Artà, a Esporles, a Campos, a Montuïri... El Consell espera que el seu testimoni remogui consciències i animi altres dones que van ser nines a participar en la recuperació d’aquesta història oblidada.


Si en voleu saber més, i escoltar les veus de les protagonistes, així ho hem explicar als Informatius d’IB3 Ràdio

Comentaris:

(*) Camps obligatoris


més contingut relacionat

Desconvoquen la vaga de recollida de fems d’Inca

Els treballadors aconsegueixen una pujada salarial de 237 euros bruts al mes

Una dona agredeix dos tècnics del 061 a s’Arenal

El sindicat SAE considera que "les mesures actuals no són suficients per a protegir la integritat física dels professionals, els qui es veuen exposats diàriament a importants episodis d'estrès"

La fiscalia demana més de 7 anys de presó per a l’autor de l’incendi de la Serra de Tramuntana

El veïnat d'Andratx ha assegurat davant el tribunal que ho va fer "sense voler"

Desarticulada una banda de narcotràfic a Mallorca

Les detencions s'han produït en el marc de l'Operació Palmera