X

El Consell de Mallorca cerca les vivències de les nines de la Misericòrdia

'Pa i pecat' recull el testimoni de les acollides en aquest espai estigmatitzat, com a patrimoni immaterial d'una època

17/10/2019

El Consell de Mallorca cerca les vivències de les nines de la Misericòrdia

Arxiu del So i de la Imatge, fons Rul·lan. Els infants orfes, acompanyats de les monges i els mestres, a la terrassa de la Misericòrdia, l’any 1934.

‘Si tengo pena, me consuelan, si tengo hambre me dan pan’. Així acabava la cançó que cantaven les nines de la Misericòrdia i que, molts anys després, encara recorda Catalina. Ella ha aportat el seu testimoni a ‘Pa i pecat’, la iniciativa del Consell Insular de Mallorca que vol recuperar la història d’aquest espai que va estigmatitzar durant molt temps, encara ara, els infants que hi vivien acollits i que quedaren marcats per sempre. En el cas de les dones, la marca era encara més gran. Els nins sortien amb oficis apresos i, en aquells temps de repressió i dictadura, les nines sortien de la Misericòrdia per ser monges, per casar-se o per anar a servir. Havien sobreviscut, havien tengut un plat a taula, però havien estat sotmeses a un adoctrinament total.  No els deixaven oblidar que eren pobres, que eren filles de rojos, d’empresonades, de represaliats.

Ara, un projecte del Consell Insular vol recuperar aquest patrimoni immaterial i fa una crida a totes les antigues alumnes perquè hi participin. De moment, ja són nou les dones que han explicat la seva experiència i no ha estat fàcil aconseguir-ho. Quan fa 40 anys llargs que es va tancar el centre, aquestes nines que fa molt que deixaren de ser-ho, no en volen parlar. Ni elles, ni tampoc volen que ho facin les seves famílies. Rosa Mascaró i Aina Noguera són les responsables d’aquesta iniciativa que, a partir d’avui, es mostrarà a Artà, a Esporles, a Campos, a Montuïri... El Consell espera que el seu testimoni remogui consciències i animi altres dones que van ser nines a participar en la recuperació d’aquesta història oblidada.


Si en voleu saber més, i escoltar les veus de les protagonistes, així ho hem explicar als Informatius d’IB3 Ràdio

17/10/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris