X

El Consell de Mallorca declararà les rondalles patrimoni cultural immaterial de l’illa

Una mesura de salvaguarda d’aquestes manifestacions pròpies i que ha estat demanada per la institució Francesc de Borja Moll 

11/02/2024

El Consell de Mallorca declararà les rondalles patrimoni cultural immaterial de l’illa

Redacció

El Consell de Mallorca declararà les rondalles mallorquines patrimoni cultural immaterial de l’illa.

Es tracta d’una mesura de salvaguarda d’aquestes manifestacions pròpies de l’illa que ha estat demanada per la institució Francesc de Borja Moll. De fet, fa anys que l’associació demana que es protegeixi el llegat recollit per Antoni Maria Alcover.

El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, i la vicepresidenta i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, s’han reunit aquesta setmana amb la institució Francesc de Borja Moll, que els ha traslladat la importància de prendre aquesta mesura per permetre que el patrimoni immaterial de l’illa continuï present a la cultura mallorquina.

De fet, Galmés destaca que “mossèn Alcover va recollir rondalles de quasi 250 narradors de 33 localitats de l’illa i, d’aquesta manera, les va salvar de la desaparició i va preservar el llenguatge tradicional”. A més, ha assegurat que el Consell de Mallorca també durà a terme activitats culturals relacionades amb les rondalles mallorquines per mantenir viva l’essència d’aquestes manifestacions que, en pocs mesos, seran declarades patrimoni cultural immaterial de Mallorca.

Mallorca, l’única illa que no disposa de reglament de patrimoni immaterial des que es va aprovar la llei de Salvaguarda del Patrimoni el 2019

El Consell de Mallorca lamenta que Mallorca és l’única illa que no disposa de reglament de patrimoni immaterial des que es va aprovar la llei de Salvaguarda del Patrimoni el 2019. La institució denuncia la deixadesa de l’anterior equip de govern i critica que fa cinc anys que la institució no compleix amb el seu deure, cosa que sí que han fet a Menorca, Eivissa i Formentera. El nou equip polític de la institució insular ha preparat, durant els darrers sis mesos, el reglament i començarà la seva tramitació en pocs mesos.

La vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera de Cultura i Patrimoni, Antònia Roca, han detallat que fa cinc anys que el Govern de les Illes Balears va aprovar la Llei de Salvaguarda del Patrimoni Immaterial (llei 18/2019). A partir d’aquí, cada consell insular havia d’elaborar un reglament i un inventari per poder protegir diferents pràctiques, representacions o tècniques emblemàtiques de cada illa. Roca critica que, durant els darrers anys, “s’han estat fent fotos dient que protegirien el que no podien protegir, perquè no disposaven del mecanisme necessari”.

Ara, cinc anys després, és el Departament de Cultura i Patrimoni d’Antònia Roca qui ha elaborat aquest reglament, partint de zero, i qui comença amb la seva tramitació per poder avançar en la protecció del patrimoni immaterial de Mallorca.

11/02/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris