X

El Constitucional diu que es vulneraren els drets dels periodistes que investigaven el cas Cursach

Admet el recurs de Kiko Mestre, del Diario de Mallorca, i Blanca Pou, d'Europa Press, a qui el jutge interceptà el mòbil i l'ordinador

11/03/2022

El Constitucional diu que es vulneraren els drets dels periodistes que investigaven el cas Cursach

14

Victòria dels dos periodistes mallorquins que informaven sobre el cas Cursach i a qui la justícia va intervenir els seus telèfons mòbils i ordinadors. El Tribunal Constitucional ha reconegut que quan no els van deixar personar-se en el procediment contra l’empresari per defensar-se de la intromissió en la seva intimitat, es va vulnerar el seu dret a la tutela judicial efectiva, el dret bàsic de tot ciutadà d’accedir sense entrebancs a la jústicia i reclamar decisions justes.

La resolució del Constitucional deixa sense efecte totes les autoritzacions i resolucions del jutge relacionades amb la intervenció dels mòbils, a la pràctica un fet sense conseqüències, atès que han passat dos anys dels fets. Això sí, d’ara en endavant té molta importància a l’hora d’evitar que es torni a repetir un fet semblant: que un jutge autoritzi intervenir el material de feina d’un periodista pel que pugui contenir d’interessant per una investigació. Ressalta el Tribunal la importància de respectar la intimitat dels periodistes, precisament perquè són els que garanteixien el dret a la informació. També el dret periodístic a no revelar les fonts, el conegut com a secret professional.

L’admissió del recurs del Constitucional en el cas Mòbils no només té efectes pels periodistes, sinó per a qualsevol ciutadà. D’una banda, perquè la sentència insisteix en la importància del dret a la intimitat en l’accés a dades privades com les del mòbil per part de la policia o els jutges. I sobretot, per això de la tutela judicial efectiva, el fet de poder-se defensar d’una decisió judicial que es consideri injusta.

 

11/03/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT