menorca

El cooperativisme perd força a les Balears

Les illes han perdut gairebé un 30 per cent de cooperatives des del 2012. La UCTEIB espera que es reverteixi la tendència mitjançant la llei balear de microcooperatives

El+cooperativisme+perd+for%C3%A7a+a+les+Balears

A les Balears hi ha registrades 155 cooperatives de treball, mentre que fa 7 anys n’hi havia 215. Són les dades del Ministeri de Treball, que indiquen que s’han perdut un 30 per cent de societats cooperatives en aquest període.

Des del sector de l’economia social, creuen que aquesta tendència comença a canviar enguany gràcies a les microcooperatives. Les cooperatives balears donen feina a unes dues mil persones, sobretot en el sector de l’educació, però també destaquen en el comerç o la pagesia.

Per revertir la baixada, el Parlament balear va aprovar el gener una llei de microcooperatives, que permet crear-ne una amb només dos socis. La presidenta de la Unió de Cooperatives de Treball Associat de les Illes Balears (UCTEIB), Malena Riudavets, afirma que enguany s’han registrat tres microcooperatives a l’empara de la nova normativa.

Riudavets creu que la gran dependència que l’economia balear té en el turisme ha fet que pocs treballadors optin per aquest model d’economia social. No obstant això, algunes d’aquestes noves microsocietats estan centrades en el sector serveis i una d’elles farà feina en l’àmbit turístic.

La UCTEIB recorda que les cooperatives tenen avantatges fiscals i, a més, el Govern balear atorga subvencions de fins a 6.000 euros per incorporar nous socis a aquestes entitats.


Supermercats cooperatius, una alternativa de consum responsable

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

darrers sumaris


més contingut relacionat

El Govern recorrerà la sentència que l’obliga pagar a l’Estat pel rescat de les dessaladores

Són 45,3 milions d'euros que segons el conseller Miquel Mir hauria de pagar el govern espanyol i reclama una solució...

Els arquitectes de Menorca culpen al Consell que els municipis tardin més d’un any a donar llicència

Lamenten que tampoc els ajuntaments posin més arquitectes a valorar els permisos i acusen l'administració de provocar la fugida dels...

El retard en dur clavegueram a Cala Morell impedirà, per ara, tornar a construir a la urbanització

L'Ajuntament de Ciutadella recorda que quasi 2 milions els han de posar els veïns i que aquest fet allargarà la...

El Consell de Menorca no ha contactat en 5 anys amb els propietaris per poder obrir la Cova de na Megaré

La consellera recorda que primer s'ha de modificar el planejament i que només es pot obrir ja la Cova de...