societat

El coronavirus d’estiu esgota els recursos a Atenció Primària

El Sindicat Mèdic insisteix en la necessitat de reforçar-hi les plantilles de personal sanitari


Fa dies que contactar amb metges o infermers d’Atenció primària pot ser una qüestió complicada: als centres de salut locals i en plena època de vacacions del personal, s’hi ha de compaginar la feina d’atenció ordinària amb el pacient – ara preferentment per telèfon- amb la de rastreig de positius i contactes dels infectats del coronavirus.

El Sindicat Mèdic – Simebal– insisteix en la necessitat de reforçar-hi les plantilles de personal sanitari i el d’infermeria SATSE apunta que a poc a poc es nota cert alleujament per mor de les mesures adoptades per la Conselleria de Salut.

El col·lectiu d’infermers assenyala que gerència d’atenció primària es va comprometre a ampliar les línies telefòniques als centres de salut perquè els pacients puguin telefonar al seu metge o infermer i, al seu torn, metges i infermers puguin fer el rastreig de positius de coronavirus sense que això suposi superposar-se i col·lapsar les línies.

Paulino Vico, portaveu d’Atenció Primària del SATSE, explica que la setmana passada s’havien contractat 130 infermers addicionals però que com el borsí no dóna per més, s’ha reforçat la funció de rastreig amb auxiliars d’infermeria, fisioterapeutes, administratius i treballadors socials. “Sempre i quant se’ls hagi entrenat amb una petita formació per fer el rastrejament, poden fer una part d’aquesta feina com són telefonades per donar consells de caràcter genèric”, diu Vico.

Pel Sindicat Mèdic Simebal, la falta de metges i altre personal sanitari per mor de la sobrecàrrega de feina als centres de salut pot acabar provocant conflictes entre metge i pacient i entre professionals sanitaris de distints departaments. “No només es crema al metge sinó que es deteriora la relació metge -pacient i es generarà més violència sanitària”, apunta el president sindical Miquel Lázaro per a qui també es corre “el risc de conflictes” entre els centres d’atenció primària, el 061 i els serveis d’urgència hospitalaris i extrahospitalaris

“S’ha de destacar que els hospitals no estan saturats, en gran part, per la feina que estan fent els centres de salut amb el tractament de pacients de COVID-19 bé sigui a les instal·lacions sanitàries o a domicili”, assenyala Paulino Vico per remarcar la realitat d’una segona fase de l’epidèmia en què el contagi de coronavirus implica, de moment, manco necessitat d’hospitalitzacions que a la primavera.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Favàritx només és accessible des d’aquest dissabte en autobús

La decisió del Consell d'avançar en onze dies l'entrada en servei del transport públic ha provocat el caos circulatori a...

Les pluges més molestes, les de fang

Els negocis de rentar cotxes han tengut un bon dia

“Mou-te” una forma de fomentar el desenvolupament físic i social a la segona i tercera edat

Funciona a 15 municipis amb manco de 4.000 habitants a Mallorca

Els experts alerten als joves de no incórrer en conductes de risc per les festes “perdudes”

La pandèmia, segons projecte jove, ha repercutit en una reducció en el consum de drogues i alcohol