%26quot%3BEl+cost+d%26apos%3Boportunitat+de+no+passar+la+frontera+%C3%A9s+baix+si+pots+disparar+el+teu+PIB%26quot%3B

El director general de Comerç, Miquel Piñol, parla als cursos d'estiu de la UNED de les relacions estratègiques europees amb Àfrica

“El cost d’oportunitat de no passar la frontera és baix si pots disparar el teu PIB”

El director general de Comerç del Govern, Miquel Piñol, aboga per potenciar la relació amb l’Àfrica passant de la simple relació comercial a desenvolupar projectes i valors comuns basats en la sostenibilitat i la pau. Amb ‘Economia espanyola i nordafricana: de les migracions als hubs comercials’, ha participat del curs d’estiu ‘El nord d’Àfrica avui: context, oportunitats i reptes’ de la Universitat Nacional d’Educació a Distància (Uned).

“L’heterogeneitat” africana, amb 54 països i 1.300 milions d’habitants d’una mitjana d’edat de 18 anys, converteix el continent africà en un gran “repositori humà” que contrasta amb “l’homogeneitat” europea i els seus 43 anys de terme mig (rècord a Mònaco amb 53), explica Piñol.

El “cost d’oportunitat” d’intentar passar la frontera és molt baix si es pensa que d’aconseguir-ho, els migrants “passaran a augmentar per 10 el seu PIB per càpita“, afegeix aquest alt càrrec de base científica especialitzat en gestió empresarial i noves tecnologies. “Les inversions a Frontex [força comuna europea de control de fronteres], ho són a fons perdut”, conclou.

El nou paradigma en la relació Europa -Àfrica beu de les bases establertes en la Declaració de Barcelona de la Conferència Euromediterrània de 1995 que ja va “determinar” era d’interès dels territoris europeus establir “llaços i relacions econòmiques i comercials” amb el jove continent africà. No envà, continua sent la UE el principal soci comercial d’Africa amb 222 bilions d’euros d’inversió  front els 80 d’Estats Units i Xina, tot i que es reconeix que, en aquest darrer cas, són més estratègiques.

Cursos d’estiu en el 50é aniversari

L’Uned, que fa unes setmanes va celebrar a Palma els seus cinquanta anys, tanca aquest divendres 30 uns cursos d’estiu que malgrat patir la baixa de darrera hora d’un dels seus convidats estrella: l’exvicepresident del Govern Pablo Iglesias han mantingut l’interès i l’actualitat pels que hi han volgut participar.

“Després de les xifres rècord de participació durant els anys anteriors de pandèmia, enguany la gent sembla que vol aprofitar per tornar a sortir i viatjar”, explica a IB3 Notícies Judit Vega Avaleiro, directora de l’UNED -Illes Balears al respecte de la baixada en el número de matriculació. Precisament per mirar de salvar aquesta conjuntura, el període per inscriure’s romandrà obert fins el15 de setembre perquè qui vulgui pugui recuperar online la gravació de les classes i ponències d’aquells cursos que l’interessin.

Vega Avaleiro també ha destacat que les ponències relacionades amb la violència de gènere han tengut “molt d’èxit com sempre” i ha posat en valor que s’hagi tornat a dur a terme un curs amb llenguatge de signes.

Un dels darrers cursos de la sèrie ha estat “La insularitat a les Illes Balears: variable significativa en lo social, polític i econòmic” que ha comptat amb ponents com l’historiador Sebastià Serra i el director general de Finançament de les Illes Balears, Francesc Oliver.