economia

El decret llei del Govern contempla mesures d’estímul per al turisme i la construcció

Aquesta nova norma permetrà als establiments hotelers, turístics i de restauració créixer fins a un 15% només amb la declaració responsable del promotor, sempre que siguin en sòl urbà

El+decret+llei+del+Govern+contempla+mesures+d%26apos%3Best%C3%ADmul+per+al+turisme+i+la+construcci%C3%B3

Entre les mesures més destacades del Decret llei 8/2020 de mesures urgents per fer front a la crisi derivada del coronavirus hi ha les destinades a l’economia, especialment a la construcció i el turisme.

La norma, que ha aprovat aquest dimecres el Govern i que ha entrat en vigor dos dies després, estableix que es podran fer obres d’ampliació a establiments turístics de fins a un 15%, executar-ne únicament amb la declaració responsable, així com bonificacions a navilieres, empreses nàutiques o de joc.

El text autoritza que edificis no residencials o hotels que estiguin donats de baixa o bé en funcionament a les zones madures de les Illes (Platja de Palma, Peguera, Santa Ponça i Palmanova-Magaluf) puguin convertir-se en residències sociosanitàries o en habitatges de protecció oficial (HPO).

La norma també preveu obres a establiments de lloguer turístic, hotels, apartaments, bars i restaurants, instal·lacions esportives o discoteques. Podran tenir un creixement d’un màxim del 15% en volum, no en alçada, i aquest no pot afectar el nombre de places. Això sí, no s’hi poden acollir a aquesta mesura un gran nombre d’hotels que es van beneficiar de normes turístiques anteriors, com la coneguda com Llei Delgado, que va permetre el creixement de places, ni les lleis de 2009 i 2010.

També es preveuen canvis pel que fa a les habitacions hoteleres. Els llits supletoris podran ser usats per joves de fins a 15 anys, quan fins ara el límit n’eren els dotze, i amb un màxim de dos ocupants per habitació. Places que en qualsevol cas no computaran en el global de l’hotel sempre que el dormitori faci més de 10 m2.

La norma també preveu bonificacions en les taxes que paguen les navilieres, o els establiments instal·lats a Ports de les Illes, en les taxes també de les embarcacions de lloguer, o d’estris de platja com patins de pedals o motos. També rebaixa de les taxes a les empreses del joc: se’ls bonificarà el 75% de les corresponents al segon trimestre de 2020.

Amb una declaració responsable ja es podran executar les obres

Finalment, en l’àmbit de la construcció, el decret llei permetrà executar obres només amb la declaració responsable del promotor i sempre que siguin en sòl urbà. Això sí, obligarà a tenir el final d’obra. Hi ha excepcions, com aquelles edificacions que es trobin en zona de servitud de costa o com les demolicions totals.

Els promotors tindran fins al final de 2021 per presentar la declaració i disposaran de dos anys per executar l’obra, que es podrà dur a terme durant l’estiu. Excepte en el cas de Formentera, que quedarà en mans del seu Consell insular.

Reaccions desiguals al decret llei de mesures urgents

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Acord tancat: puja 15 euros el salari mínim fins als 965 euros a partir de l’1 de setembre

En un comunicat conjunt, asseguren que el Govern espanyol i els sindicats es comprometen al compliment de l'objectiu de situar...

El trànsit de creuers a l’octubre superarà el d’abans de la pandèmia

El nombre d'escales progaramades a les Illes es dispara: en són 86, un 95% més que al setembre