Un home apunyala i mata una dona mentre conduïen, davant la seva filla, a Palma
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina
L'oposició aconsegueix forçar la Cambra amb els vots de tres diputats després d'un enfrontament amb el president pel vot telemàtic
El ple del Parlament ha validat avui dimarts, amb els vots dels partits del Govern (PSIB-PSOE, Unides Podem i MÉS) i El Pi, el Decret llei 8/2020 de mesures urgents de reactivació econòmica davant la crisi sanitària de la Covid-19, que inclou entre altres mesures l’ampliació d’hotels fins a un 15% de la seva superfície mitjançant declaració responsable.
PP, Vox i MÉS per Menorca han votat en contra de la validació del Decret, mentre que Ciutadans (Cs; 5 diputats) s’ha abstingut. Qui també s’ha desmarcat i ha votat en contra ha estat el diputat d’Unides Podem Pablo Jiménez que forma part de la coalició morada pel partit d’Esquerra Unida de les Illes Balears. Això ha donat un resultat de 32 vots a favor i 22 en contra, un suport inferior al d’anteriors decrets del Govern, que van sortir validats per unanimitat a pesar que hi hagués crítiques per part de l’oposició.
Però l’oposició ha aconseguit forçar a la Cambra a tramitar el Decret com a projecte de llei, amb els vots de PP, El Pi, Cs, Vox i MÉS per Menorca. Això els permetrà realitzar aportacions i promoure canvis d’aspectes concrets del text. Fins ara, el ple no havia acceptat aquesta possibilitat per a cap dels decrets impulsats durant la crisi sanitària.
La tramitació com a projecte de llei s’ha aprovat després que la Mesa decidís que tres diputats que havien emès el seu vot telemàtic fora de termini podien votar presencialment. Es tracta de Patricia Guasp (Cs), Jorge Campos i Idoia Ribas (Vox). Els seus vots han estat decisius perquè el resultat ha estat molt ajustat: 30 vots favor i 29 en contra.
En principi, el president de la cambra, Vicenç Thomàs, els havia negat la possibilitat de participar perquè l’acord d’organització adoptat per a garantir que els plens se celebren atenent les prescripcions sanitàries determinava que aquests tres parlamentaris formaven part del grup que vota a distància.
Davant la protesta de dos dels tres diputats que volien votar presencialment, que han apel·lat al fet que l’acord de la Mesa no podia contradir el reglament ni privar-los del seu dret com a representants electes, i el suport a la seva demanda de MÉS per Menorca, el president de la Cambra ha suspès la sessió perquè l’òrgan de govern parlamentari adoptés una decisió. Finalment, i després de quasi dues hores, la resolució de la Mesa ha estat permetre el vot d’aquests tres diputats emparant-se amb l’article 14 del reglament. Una decisió que ha decebut el president del Parlament: “Tres diputats han romput un acord que s’havia pres per unanimitat de la Mesa i la Junta de Portaveus. I això, evidentment, haurem de fer una valoració sobre aquest tema”.
En el debat, el Govern ha defensat el Decret perquè són mesures temporals però amb caràcter d’urgència per poder reactivar l’economia de les Balears. El vicepresident de l’executiu, Juan Pedro Yllanes, ha sortit a exposar el Decret i ha destacat que també hi conté un canvi de model del monocultiu turístic.
El vicepresident també ha declarat que aquest decret servirà per “establir els fonaments que assegurin des d’ara” la “transformació de l’estructura productiva balear com no es veia una altra des de fa 70 anys”, si bé sense “oblidar” que és el turisme la primera font d’ingressos actual.
L’oposició ha criticat que aquestes mesures de reactivació econòmica hagin de passar per un decret i que el Govern no ho hagi consensuat amb la resta de grups parlamentaris amb la tramitació com a projecte de llei.
La norma agilita el tràmit per fer obra. Ho simplifica a una declaració responsable en el cas del sòl urbà que es podrà presentar fins a final de 2021. Els promotors tindran dos anys per executar el projecte. Això sí, obliga a passar el final d’obra. A més, permet créixer un 15% en volum, però ni en altura ni en places els establiments turístics, però amb limitacions. Només se’n podran beneficiar els hotels que anteriorment no s’acolliren a remodelacions permeses per normes turístiques anteriors, com la Llei Delgado. També preveu reconvertir hotels de zones madiures en habitatges.
El Decret també preveu bonificacions en les taxes que paguen les navilieres, els establiments ubicats a Ports de les Illes, les barques de lloguer o els patins de pedals. I es rebaixen les taxes a les empreses de joc, se’ls bonifica el 75% del segon trimestre de 2020.
A més, la norma preveu facilitar els tràmits per projectes d’energies renovables, eliminar l’obligatorietat de l’arrendatari de dipositar fiança per a convocatòries públiques d’ajuda de lloguer i estableix una prestació econòmica extraordinària per a famílies i cuidadors no professionals de persones dependents que, per mor de la pandèmia, no poden anar al centre de dia.
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina
Es confirma com un cas de violència masclista
Els populars neguen una negociació amb Vox en matèria lingüística per poder aprovar els pressupostos de 2025