X

El deute públic d’Espanya es dispara a xifres rècord a conseqüència de la pandèmia

El professor de la UIB Javier Capó assegura que l'endeutament s'arrossegarà durant dècades i que, quan la situació econòmica millori, caldrà una pujada d'imposts

08/11/2020

El deute públic d’Espanya es dispara a xifres rècord a conseqüència de la pandèmia

55

La prestació extraordinària per als fixos discontinus és una de les moltes ajudes que ha assumit l’Estat. De moment, el Ministeri de Seguretat Social no té la dada segregada d’aquesta prestació, però sí les dades de l’atur.

Entre el 2016 i el 2019, l’Estat pagava cada mes uns 1.500 milions d’euros a les persones desocupades. El mínim dels darrers anys va ser al juny del 2018, uns 1.300 milions d’euros. Aquesta corba, que es mantenia estable, es dispara arran de la pandèmia. El pic va ser el maig d’enguany, quan l’administració va abonar en un sol mes 5.500 milions d’euros en prestacions d’atur. Això és 4 vegades més que el mínim.

Com pot fer front l’Estat a tota aquesta despesa imprevista? El professor d’Economia de la UIB, Javier Capó, explica que el recurs inevitable és el deute públic per tal de no deixar caure l’estructura social.

Per tant, el dèficit dels comptes d’enguany (un dèficit que ha servit per fer front a les despeses extraordinàries en Sanitat, Educació o prestacions socials) es convertirà en deute.

La situació del deute públic d’Espanya en relació al PIB ha empitjorat en el darrer any. L’endeutament en els anys 90 i la primera dècada del 2000 va baixar fins a situar-se l’any 2008 en la dada més baixa dels darrers 25 anys. El deute públic d’aleshores va ser del 35%, el mínim.

Però la crisi econòmica va fer que l’endeutament es disparàs fins que al 2014 es va superar, per molt poc, el 100% del PIB del país. El segon trimestre del 2020, però, el deute va arribar al rècord de la sèrie històrica.

El Banc d’Espanya xifra el deute públic en més del 110% del PIB. Si ho convertim a euros, això suposa 1,3 bilions de deute. Però això és només fins a mitjans d’any.

La previsió que el Govern central va fer pública fa un mes és que Espanya tanqui el 2020 amb un endeutament del 118% del PIB. La Comissió Europea va empitjorar les previsions aquesta setmana i creu que el deute serà del 120% del PIB.

Quines conseqüències tindrà tot aquest endeutament per al futur del país? Capó assegura que s’arrossegarà durant dècades i que, quan la situació econòmica millori, caldrà una pujada d’imposts per fer front al pagament de tot aquest deute.

08/11/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT