S'han presentat davant devers 350 estudiants de Secundària en unes jornades que tenen per lema "Jo també Puc Fer-ho", que vol fomentar que segueixin les seves vocacions
Foto: Europa Press
50La vigília del Dia de la nina i la dona a la ciència és tan bon moment com qualsevol altre per a recordar a les nines que poden ser tot allò que vulguin ser. També enginyeres, biòlogues marines, metges, filòlogues o arquitectes, professions majoritàriament desenvolupades per homes històricament. Està bé llençar aquest missatge a les nines, però és tant o més important que reti l’exemple i que la societat i el sistema educatiu s’impliqui.
Perquè moltes de les dones científiques d’avui varen ser nines sense referents femenins en aquest camp i que, de vegades, varen dubtar si allò que volien fer era cosa només d’homes. Avui, s’han presentat davant devers 350 estudiants de Secundària en unes jornades que tenen per lema “Jo també Puc Fer-ho”, que vol fomentar que segueixin les seves vocacions.
“No és que ara totes les nines hagin de fer coses de ciència, però si tenen el cuquet dedins per fer-ho, que s’animin”, diu la vicedegana dels estudis de Física i investigadora de la UIB Maria Antònia Jiménez (declaracions al programa Al Dia). Jiménez exposa que ha trobat referents ben a prop: “tothom té Marie Curie com a referent, lluitadora i científica, però amb els anys el meu va canviar cap a una vessant més local i destacaria la doctora Montserrat Casas“.
La dificultat de trobar referents femenins a determinades àrees no radica en què no hi hagi dones que s’hi hagin dedicat. Patrícia García, professora al Departament d’Infermeria de la UIB, que ha fet xerrades darrerament a escoles, explica que l’alumnat es fa creus amb determinats casos com el de Rosalind Franklin, els estudis de la qual varen ser clau per la investigació de l’ADN: “es sorprenen de descobrir que quelcom descobert per una dona no hagués estat reconegut i, en canvi, si ho fos en mans d’un home investigador”.
I si és important tenir dones referents a àmbits científics, també ho és que el món que envolta les nines promogui la igualtat d’oportunitats. Aina Galmés, investigadora Ciències de l’activitat física també ha participat a les jornades escolars i reivindica la importància de la implicació de tota la societat. “Encara hi ha juguetes de nins i de nines, hi ha feina a fer perquè així els estereotips de gènere queden marcats des d’una edat molt primerenca, des del voltant dels set anys”, argumenta Galmés.
Entre les ponents d’avui, Maria de Lluc García, professora del Departament d’Infermeria i Fisioteràpia a la Universitat. Explica que el fet les investigacions en ciències de la salut s’hagin fet majoritàriament per homes ha perjudicat seriosament les dones: “a final del segle passat es va descobrir que l’infart de miocardi no té la mateixa simptomatologia entre homes i dones, això implica un biaix en la detecció en detriment de les dones”. García també insisteix en la perspectiva de gènere en la investigació per a posar fi a les malalties invisibilitzades.