Vanesa Marquès, guanyadora de la grossa de Nadal l’any passat: “Soc una rica amb mentalitat de pobre”
Com ha canviat la vida de la guanyadora de la Grossa de Nadal de Ciutadella, un any després?
A María Luisa li ho van dir el migdia del 29 de novembre de 2001. "El món em va caure damunt. Acabava de complir 31 anys. És una putada"
“Tens càncer de mama”. A María Luisa li ho van dir el migdia del 29 de novembre de 2001. “El món em va caure damunt. Acabava de complir 31 anys. Tenir càncer és una putada”. Avui encara té secundaris: dolors articulars, d’ossos, pèrdua de memòria i enrampades en extremitats. Avui no celebra el dia, perquè, tot i que la taxa de supervivència supera el 90% a 5 anys, ha perdut dues amigues en una setmana. “El càncer és una putada i punt”, torna a dir.
De fet, una de cada tres dones que sofreix un càncer de mama ha perdut la feina o l’ha haguda de deixar per la malaltia i un 70% ha vist com els seus ingressos minvaven dia rere dia, tant per estar de baixa com per la despesa addicional dels tractaments. Com la Glòria, que va ser diagnosticada de càncer de mama el maig del 2020, amb 33 anys i només una setmana després de donar a llum a la seva segona filla. “Vaig estar un any i mig fora del mercat laboral, just en el punt més àlgid de la meva carrera”. Encara amb les grapes de la cesària, va haver d’iniciar el procés de proves i posteriorment el tractament, deixant a la bebè amb familiars i amb la mort enganxada al cos i amb un nom: càncer de mama. “El naixement de la meva segona filla havia de ser un moment màgic i va coincidir amb el pitjor moment de la meva vida, quan vaig saber el diagnòstic i la mort se’m va posar enfront”, recorda en declaracions a Efe.
Amb tot, va sortir endavant i ja ha acabat el tractament, però ha passat més temps a l’hospital que a casa amb els seus fills, i clar, ha deixat de guanyar doblers com abans, tant pel descens d’ingressos en estar de baixa com per la despesa addicional derivada de la malaltia.
El càncer de mama, el que provoca més morts per aquesta malaltia a les Balears
De fet, el càncer de mama és el que provoca més morts per aquesta malaltia a les Balears. L’any 2020, a tot l’Estat es diagnoisticaren 33.835 casos, dels quals 760 a les Illes. I és que el càncer de mama afecta a 1 de cada 8 dones, segons la Conselleria de Salut. Per tal de fer front a la malaltia, el Govern disposa del programa de Detecció Precoç de Càncer de Mama (900 102 560), que va adreçat a totes les dones residents a les Illes Balears i que tinguin entre 50 i 69 anys. La recomanació dels professionals és que es faci una mamografia cada dos anys.
Segons la Societat Espanyola d’Oncologia, la taxa de supervivència del Càncer de Mama és actualment del 90 per cent i del 98 per cent si es diagnostica de manera precoç. La investigació per lluitar contra la malaltia és actualment molt important. Només a l’Estat espanyol, actualment s’hi estan duent a terme 303 estudis, segons dades facilitades pel Registre Espanyol d’Estudis Clínics.
Un dels moments clau en el diagnòstic del càncer de mama és la comunicació de la malaltia a la dona que la pateix. És el cas de María Luisa, a qui el 29 de novembre de 2001, quan tenia 31 anys, els metges li feren saber que patia un càncer de mama després que ella es detectàs una protuberància al pit durant les vacances d’estiu. Segons explica, en el moment de la comunicació del diagnòstic el món “li va caure al damunt”. Amb tot, després d’una reacció inicial de desolació, va encarar el problema i es va posar en mans dels metges. El càncer que se li havia diagnosticat era un Luminal A, un tumor hormonal en un estadi molt inicial. Va rebre tres cicles de quimioteràpia, 34 sessions de radioteràpia i 5 anys de teràpia hormonal. Actualment no rep cap tipus de tractament i es fa revisions ginecològiques i oncològiques cada any.
En coincidència amb el Dia Mundial Contra el Càncer de Mama, que se celebra avui, l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) ha tornat a llençar la campanya “Treu pit” amb la que es es vol posar de manifest l’impacte socioeconòmic que té el càncer entre les dones que el pateixen. Aquest fet provoca que el 15% de les dones diagnosticades de càncer de mama viuen en situació d’extrema vulnerabilitat econòmica i laboral. És una dada extreta de l’informe Toxicitat financera del càncer de mama, elaborat per l’AECC segons el qual un 70% de les dones diagnosticades de càncer de mama han han perdut el seu salari o quasi tots els ingressos quan, en molts casos, s’ha de fer front a despeses mèdiques de més de 10.000 euros.
Com ha canviat la vida de la guanyadora de la Grossa de Nadal de Ciutadella, un any després?
Ho fa per versionar 'Have you ever seen the rain' del grup Credence Clearwater Revival
La Guàrdia Civil investiga les circumstàncies en les quals va ocórrer la mort violenta de l'home, de 34 anys
Una dona de 55 anys ha estat traslladada al Mateu Orfila