X

El duet Strange Pill, premi a la Innovació Tecnològica en So de l’Any per la BBC

És el segon any consecutiu que un duet mallorquí aconsegueix un d'aquests guardons. L'any passat, van ser els Jansky

26/09/2022

El duet Strange Pill, premi a la Innovació Tecnològica en So de l’Any per la BBC

14

Ben i Zahara són Strange Pill. Diuen que per entendre la seva feina, ens hem d’endinsar en el surrealisme propi d’Alícia al País de les Meravelles. I potser és així, perquè descobrim el seu projecte en un espai oníric de pantalles, cables i sons.

El duet, vinculat a la banda The Cicely Satellites, viu entre Londres i Mallorca. Ara s’han instal·lat a un local a Palma, on continuen treballant amb les seves instal·lacions interactives. Precisament acaben de ser guardonats amb el premi a la Innovació Tecnològica en So de l’any. Uns premis que atorga el MusicTechFest, el Museu of Sound i el BBC Radiophonic Workshop.

Un reconeixement a una de les seves grans creacions: una app audiovisual de composició musical no lineal que funciona com un ‘launchpad’, és a dir, una llançadora de sons enregistrats en vídeo i reproduïts en bucle de músics, vocalistes, beatboxers, poetes, bailaoras i altres artistes de la performance sonora. Sons que l’usuari pot mesclar en perfecta sincronia en 6 canals simultanis. En poques paraules, l’usuari crea cançons en directe, a partir d’improvisacions en vídeo d’artistes d’arreu del món.

“Fins ara hem enregistrat 1500 bucles i cadascun és completament diferent”, explica Ben Hardy. “La feina que feim s’enfoca en la idea de la música com un collage, el públic pot utilitzar tots aquests sons i crear música sense necessitat de tenir formació, descobrint visualment el moment de creació d’aquell so”, afegeix Zahara Muñoz-Vicens.

El concepte de ‘mashup’ i el dadaisme musical

Aquesta idea de música com a collage va començar a agafar forma en el grup l’any 2010, i de llavors ençà ha definit la seva filosofia. Fan servir un sistema de retalls de so que segueix el concepte de ‘mashup’, que és la remescla de paraules de la que va ser precursor André Breton i que han adaptat músics com David Bowie.

Amb aquesta aplicació, el públic es converteix en compositor de manera intuïtiva. Es promou als artistes, que contribueixen amb les seves improvisacions, i a la vegada conviden a la connexió entre artista i audiència, difuminant els límits que els separen. Un dadaisme musical, “que simplement funciona”, conclouen.

26/09/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT