X

El futur del voluntariat és una població jove que s’ha de saber atreure i fidelitzar, expliquen ONG

La cura pel medi ambient i la igualtat de gènere, entre les causes que més l'atreuen

21/01/2024

El futur del voluntariat és una població jove que s’ha de saber atreure i fidelitzar, expliquen ONG

Un grup d'estudiants que fan o han fet voluntariat

29

“Soc professora i m’agrada molt estar amb els infants”, explica Ada Casares, de 27 anys, que a través del seu voluntariat a l’àrea d’hospitalització infantil de Son Espases amb Creu Roja ha volgut acompanyar-hi els nins i oferir-los una ajuda “més emocional i afectiva”. Fa tot just uns mesos que s’ha incorporat com a voluntària a l’ONG i n’exemplifica el perfil majoritari: el d’un jove entre 20 i 29 anys (gairebé un de cada quatre voluntaris –el 22 %– d’aquesta entitat pertanyen a aquest grup d’edat).

“Sí que et trobes amb joves que tenen les idees clares i estan molt compromesos amb la societat”, explica Laura Ríos, coordinadora de voluntariat de Càritas Diocesana de Mallorca tot afegint que ho fan “a la seva manera”, atenent a la conjuntura vital d’una etapa canviant entre estudis i feines incipients. “Hi has de saber arribar” relata igualment aquesta treballadora social, que té clar que sense adaptació per part de les organitzacions no hi ha èxit. Per això han obert un compte a Instagram, fan xerrades a instituts i estan en procés de condicionar un local per les reunions de voluntariat juvenil.

L’homòloga de Ríos a Creu Roja, Neus Tortella, exposa que entre els que no arriben a la trentena rau un interès especial per la cura del medi ambient i la igualtat de gènere, causes que mouen “una mica més” socialment que altres relacionades amb “qualque col·lectiu de població concret” com podria ser el de l’atenció de la gent empobrida.

Al Banc d’Aliments de Mallorca,  l’oferta de voluntariat és més limitada: els voluntaris, majoritàriament jubilats, s’encarreguen de preparar i distribuir els aliments a les famílies necessitades. “És complicat comptar amb la gent jove perquè o han d’estudiar o han de fer feina”, explica el seu president, Raimundo Montis, que en més d’una ocasió ha estat testimoni d’un voluntari aturat que ho deixa en trobar una feina. A l’Associació Tardor, una entitat més petita que les anteriors i a càrrec d’un menjador social a Palma, també compten amb joves entre els voluntaris. El secretari, Antoni Bauzà, admet que tot i que s’hi ha d’estar damunt i que són “irregulars” quant a “l’ímpetu” que posen en el que fan, duen a terme una tasca “fantàstica” que fa que creixin “espiritual i moral”.

Com a Tardor, a Montision Solidàri expliquen que el voluntariat jove exigeix a d’altres de més edat dedicar el seu temps a fer-ne un seguiment però n’alaben el resultat i especialment la participació juvenil en campanyes puntuals com la de Nadal en què saben que comptaran amb una cinquantena de voluntaris d’aquest sector de població.

21/01/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT