Els blocs es construiran amb un producte anomenat "formigó ecològic", que conté un additiu que hauria de fer proliferar les espècies subaqüàtiques
Els blocs de formigó que reforçaran el mur emergent del dic de Cala Rajada estan fets amb l’anomenat “formigó ecològic”. És formigó normal al qual s’afegeix un 10 per cent d’un additiu que el fa, sobre el paper, més amable a la biodiversitat marina, perquè és un material menys alcalí.
A més d’afegir-hi químics, els blocs de formigó tenen un relleu menys uniforme, menys perfecte, per tal que la flora submarina hi aferri més fàcilment. L’escullera de Cala Rajada es reforçarà amb gairebé 800 peces. Cadascuna pesa entre 16 i 30 tones. Unes amb forma de cub i d’altres anomenades hexàpodes amb una peculiar forma pensada per dissipar més fàcilment l’energia de les ones quan impactin al dic.
L’ús del formigó ecològic va ser una obligació del Govern, responsable del port de Cala Rajada, per compensar la petjada humana. L’organisme autonòmic Ports IB reconeix que no té cap garantia que l’anomenat formigó ecològic funcioni, però espera que ajudi a reduir l’impacte ambiental de les obres.
Sota aquesta zona, la que ocuparan el futur talús i l’escullera, ara hi ha una praderia de posidònia. Les plantes quedaran aixafades pel formigó. Segons els fabricants d’aquest nou producte, a partir dels sis mesos s’hauria de notar un augment de la flora marina sobre el formigó submergit.