Caiguda històrica de la demanda elèctrica el 2020 i inici de 2021 amb increments dels preus
El consum elèctric és un termòmetre de l’activitat econòmica, i mostra el seu esfondrament. Les dades de Red Elèctrica analitzades per la cooperativa Som Energia indiquen que 2020 ha tancat amb una demanda de 4,9 milions de megawats/hora a les Illes, la qual cosa representa una caiguda del 19,2% al llarg de l’any.
Per fonts d’energia, la major davallada ha estat el carbó, sobretot pel tancament de la central des Murterar l’any 2020, la qual cosa ha fet que a hores d’ara el gas fòssil sigui la principal font energètica de les Illes, amb el 49% del total, mitjançant les centrals de cicle combinat. El gas fòssil és una font menys contaminant que el carbó, però també emet diòxid de carboni i contribueix a l’escalfament global.
En segon lloc trobam l’electricitat que arriba per l’enllaç amb la Península (28,9%), seguit de les centrals mixtes de fuel i gas (9,7%) i el carbó, que ha davallat fins el 5,4% del total balear. L’energia solar fotovoltaica només representa un 2,4% i al llarg de 2020 ha reduït lleugerament la seva producció, malgrat els nous parcs fotovoltaics que han entrat en funcionament.
El fred de les darreres setmanes i la falta de vent ha fet que a tot Espanya la producció d’energia amb gas fòssil hagi substituït l’energia eòlica i la solar en el mercat elèctric. Això, a més d’emetre més CO2 a l’atmosfera, ha provocat un increment de preus per l’encariment d’aquest combustible fòssil. La tarifa regulada PVPC, a la qual estan acollides moltes llars, és avui un 50% més alta que dia primer de gener. Un increment que es notarà a la pròxima factura amb un increment mitjà del 20%, segons FACUA. Per evitar aquestes increments sobtats, els experts recomanen acollir-se a les tarifes planes que ofereixen les companyies i cooperatives d’energia.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu