X

El GEN-GOB demana limitar a quatre per setmana l’arribada de creuers a Eivissa

L'entitat ecologista planteja que s'estableixi una reducció gradual que arribi fins a la prohibició total d'atracada d'aquest tipus de vaixells pel seu impacte mediambiental

30/03/2023

El GEN-GOB demana limitar a quatre per setmana l’arribada de creuers a Eivissa

Imatge d'arxiu de quatre creuers atracats al port d'Eivissa.

El grup ecologista GEN-GOB insta a limitar l’arribada de creuers al port d’Eivissa a quatre escales a la setmana i planteja que s’estableixi una reducció gradual que arribi fins a la prohibició total d’atracada d’aquest tipus de vaixells.

En un comunicat remès aquest dijous, els ecologistes recalquen que s’ha de treballar en la “reducció gradual” de l’arribada de creuers fins a “la total desaparició” pels efectes negatius sobre el medi ambient, la societat i el patrimoni històric.

Entre altres conseqüències, destaquen que, tenint en compte les previsions d’aquest estiu, es registraran 200 escales de creuers en el port eivissenc, la qual cosa equival a les emissions de CO₂ de 2,4 milions de cotxes. Pels ecologistes, aquestes xifres suposen “anul·lar per complet tots els esforços” que es puguin fer per reduir les emissions contaminants del trànsit rodat.

A més, i en relació amb el consum d’energia elèctrica, segons l’estudi de GEN-GOB s’estableix que el consum nocturn de cada embarcació és dotze vegades superior al d’un hotel convencional.

A aquestes conseqüències, els ecologistes hi sumen les “ingents” quantitats d’òxid de sulfur, òxids de nitrogen i metalls pesants que “erosionen façanes i monuments”.

En aquest punt, fan referència a les muralles i tot el seu interior, declarades Patrimoni de la Humanitat per la Unesco, “exposades a aquestes emissions corrosives que, a mitjà termini, tindran efectes negatius”, afegeixen.

Un altre dels espais afectats per l’impacte dels creuers, asseguren, és la zona humida de ses Feixes de Talamanca, un “tresor ambiental”, que es troba en “procés de rehabilitació”.

L’estudi de GEN-GOB també considera els residus. Apunta que si en un creuer hi ha una mitjana de 2.700 passatgers es genera una tona diària d’escombraries, la gestió de la qual és “un misteri”.

Quant als impactes socials, alerten de la “massificació” que representa l’arribada “sobtada” de milers de persones, que s’afegeix “a la que ja, per si mateix, hi ha tots els estius a la ciutat i a altres zones de l’illa”.

Finalment, els ecologistes adverteixen que l’impost sobre aquestes embarcacions a Catalunya i la limitació del nombre d’arribades decretada a Palma poden “disparar” en els pròxims anys el nombre d’escales a Eivissa.

30/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris