X

El GOB demana prohibir la construcció de piscines privades: “La situació de Catalunya arribarà a les Balears”

El Govern fa un seguiment "molt concret" de les reserves hídriques i en cas que baixassin del 20% prendria mesures

11/02/2024

El GOB demana prohibir la construcció de piscines privades: “La situació de Catalunya arribarà a les Balears”

Redacció

El GOB demana que es prohibeixi la construcció de piscines en sòl rústic i en entorns urbans per a usos particulars com a mesures de “prevenció” per afrontar la sequera, ja que asseguren que la situació d’emergència que viu Catalunya “arribarà” a les Balears.

La portaveu del grup ecologista, Margalida Ramis, ha explicat que la situació de sequera que afronta actualment Catalunya “fa que s’hagin de prendre mesures amb la previsió que s’arribarà a aquesta situació a les Balears”. Les reserves hídriques a les Illes se situen en un 54%, segons les últimes dades de desembre de 2023 que proporciona la Conselleria de la Mar i Cicle de l’Aigua. Així mateix, més del 83,3% del territori està en situació de prealerta, la UD de Migjorn a Mallorca, en situació de normalitat, i Formentera, en emergència.

Ramis assenyala que “més o menys” les reserves estan bé a Mallorca, però que a Formentera no; així ha remarcat la realitat diferent de cada illa. Per això, i tenint en compte les situacions d’emergència de Catalunya o Andalusia (que tenen conques per sota del 20% de capacitat), considera que s’han de prendre mesures de precaució en aquest sentit en l’àmbit illenc.

Quant a les restriccions, des del GOB lamenten que en altres territoris es proposin restriccions “molt clares” per a usos domèstics o per a l’agricultura i, en canvi, “es deixin enlaire restriccions voluntàries” per al sector turístic. Aquesta realitat, per als ecologistes, és aplicable a Mallorca. Segons argumenta la portaveu, si no es prenen mesures de precaució davant la possible sequera, s’hauran d’adoptar restriccions d’emergència que s’aplicaran a particulars i al sector agrari i no al turisme.

“No es podrà exigir als hotelers que estaran en plena temporada que no omplin la piscina”, ha apuntat Ramis, a més d’afegir que als particulars “sí que els ho exigiran”. Al seu judici, al sector turístic no “l’obligarien” per “evitar conflictes amb la patronal i per la dependència al sector”. Des del GOB expliquen que el model econòmic de les Illes, depenent del turisme, implica duplicar la població durant la temporada turística. En aquest sentit, Ramis explica que des del punt de vista dels recursos hídrics, aquest augment de població té un impacte “fonamental”.

No obstant això, adverteix que l’impacte sobre els recursos hídrics de les Balears no deriva només dels turistes que arriben a l’estiu, sinó del model de construcció vinculat al lloguer vacacional que “en els últims anys s’ha expandit moltíssim”. Per això, els ecologistes veuen necessari prohibir la construcció de xalets amb piscines en sòl rústic o cases unifamiliars en entorns urbans. “No es pot deixar fer totes les piscines i després quan arribi la sequera posar mesures restrictives”, diu la portaveu del GOB.

Ramis lamenta que les polítiques que planteja el Govern “no vagin en aquesta línia” i insisteix en la necessitat d’adoptar mesures de prevenció “que ja haurien d’anar enfocades a la prohibició de piscines indiscriminades”. Així, el GOB planteja iniciatives restrictives en termes quantitatius, tant al sector del turisme com al de la construcció.

Notícies relacionades >

11/02/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris