X

El GOB Menorca assegura que les obres al port de Son Blanc de Ciutadella són una “agressió” ambiental

Les obres contemplen la instal·lació de quatre ducs d'Alba, amb l'objectiu de facilitar l'operativitat als vaixells de 190 metres d'eslora

17/07/2020

El GOB Menorca assegura que les obres al port de Son Blanc de Ciutadella són una “agressió” ambiental

Port de Son Blanc (Ciutadella)

El Gob Menorca adverteix que les obres de millora que pretén impulsar el Govern balear al port exterior de Son Blanc, a Ciutadella, representen una “agressió” a una zona especialment protegida, catalogada com a Lloc d’Interès Comunitari (LIC) i Zona d’Especial Protecció per Ocells (ZEPA).

Les obres contemplen la instal·lació de quatre ducs d’Alba, amb l’objectiu de facilitar l’operativitat als vaixells de 190 metres d’eslora, un fet que per a l’entitat ecologista és desproporcionat perquè a tan sols 45 quilòmetres es troba el port de Maó, que té la capacitat de rebre vaixells de fins a 245 metres d’eslora.

“Ens preguntem de quina manera s’actuaria si aquestes obres es produïssin en el litoral peninsular, habilitant inversió pública cada 45 quilòmetres perquè així ho exigeix una companyia privada, que no vol desplaçar-se fins al port que s’adapta a les seves operacions”, remarca el comunicat emès aquest divendres.

El GOB considera “incoherent” l’actuació del Govern balear i lamenta que el fet que tots dos ports siguin gestionats per diferents administracions representa una “pèrdua de coordinació i eficiència”.

A més, denuncien que l’obra preveu cementar 850 metres quadrats de fons marí, en una zona habitual de posidònia, “una intervenció irreversible sobre el medi ambient”, i assenyalen la contaminació més gran atmosfèrica que generaran els grans vaixells.

“Sol·licitem que, en el marc de la lluita contra la crisi climàtica, es fixi un període màxim perquè els vaixells que operin al Canal de Menorca el facin amb gas, així com que durant la transició les tarifes que es paguin per ús portuari incloguin el criteri de combustible usat, amb la finalitat d’incentivar les innovacions a reduir la contaminació”, prossegueix el comunicat.

Finalment, asseguren haver detectat un increment del nombre d’amarraments en el port tradicional de Ciutadella, i demanen que s’elabori un estudi detallat dels hàbitats existents en aquestes dues zones considerades de Xarxa Natura.


El Govern aboca 4 milions més al dic de Son Blanc perquè hi puguin entrar vaixells major eslora

17/07/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT