La presidenta del Govern, Marga Prohens, ha lloat l'inici de la producció per la reindustrialització de les Illes, que les convertirà "en un pol d'atracció d'inversions en transició energètica"
Foto: CAIB
161La planta de l’antiga central de Cemex de Lloseta ja produeix hidrogen. Una energia que té usos múltiples, des d’electricitat fins a combustible. El Govern i una delegació del Ministeri l’han visitada aquest dijous. És una de les instal·lacions punteres de tota la Mediterrània i serà un exemple de creixement industrial.
La presidenta del Govern, Marga Prohens, ha celebrat l’inici de la producció d’hidrogen verd a Lloseta que “obre el camí a una nova etapa per a la indústria de les Illes Balears i per a convertir-les en un pol d’atracció d’inversions en transició energètica”. “Volem ser líders i avantguarda de tota la Mediterrània”, ha assegurat.
Prohens ha recordat, en una visita aquest dijous, que la posada en marxa d’aquesta planta de producció d’hidrogen verd, en el que va ser l’antiga fàbrica de Cemex a Lloseta, va suposar una inversió de 50 milions d’euros, dels quals 10 procedeixen de finançament europeu, gairebé quatre del Govern balear, i que també va tenir el suport de l’Estat a través de l’IDAE. “En arribar el Govern, se’ns va informar que la planta encara no estava en funcionament perquè feia mesos el fabricant de l’electrolitzador, la peça fonamental de tot l’engranatge de producció d’hidrogen, havia demanat parar la producció per un problema tècnic”, ha rememorat.
Ha explicat que durant l’últim any s’ha treballant intensament per a resoldre aquesta incidència i “poder iniciar, ara sí, la producció d’hidrogen verd a Balears a escala industrial”. La planta de Lloseta pot produir fins a 300 tn d’hidrogen verd a l’any, reduint les emissions de CO₂ en 21.000 tn menys a Balears, ha detallat Prohens, que ha afegit que aquest combustible té usos en el transport, el consum elèctric i tècnic i també de magatzematge.
Prohens ha destacat la importància d’aquest projecte a nivell europeu i ha recalat que “és una notícia importantíssima per a Balears” perquè la factoria de Lloseta és “un símbol” de l’aposta de l’arxipèlag per l’hidrogen verd “com una energia neta fonamental per a contribuir a la transició energètica, la descarbonització de les Illes i la lluita contra el canvi climàtic”.
La presidenta considera l’antiga fàbrica de Cémex també un símbol per a Lloseta i per a tota la indústria “com una oportunitat per a la reindustralització de les Illes i per a fer d’elles un pol d’innovació i d’atracció d’inversió verda”, ha assegurat en la visita on l’han acompanyat el conseller d’Empresa, Ocupació i Energia, Alejandro Sáenz de Sant Pere; el sotssecretari d’Estat per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Miguel González Suela, i la batlessa de Lloseta, Angelina Pérez.
Prohens considera que Balears reuneix totes les característiques perquè les Illes “puguin ser pioneres en la descarbonització i l’aposta per les energies verdes”. “La producció d’hidrogen verd ens situa en l’avantguarda del Mediterrani en innovació i transició energètica”, ha reiterat.
Prohens assistirà també aquest dijous a la inauguració del primer hidroducte, “una infraestructura pionera per a la distribució de l’hidrogen verd fins a la central de Cas Tresorer” i que és “imprescindible per a poder donar-li ús i sortida a l’hidrogen verd que es produeix a Lloseta”. “En un context en el qual ens enfrontem a la necessitat de transformar el nostre model econòmic i on la principal necessitat de transformació i la clau és i ha de ser la sostenibilitat, l’hidrogen verd ens dona l’oportunitat de fer un salt en la transició energètica, impulsant un model econòmic energèticament sostenible i que funcioni amb energies netes”, ha recalcat.
S'han entregat al teatre Principal en una gala retransmesa en directe al YouTube d'IB3
Els pollencins han sortit més tard cap a la finca per la pluja, però no han deixat de complir la tradició de berenar a Ternelles
Davant les càmeres d'IB3, durant el directe de la retransmissió de la festa ha agraït l'ajuda dels seus amics